Care sunt beneficiile și riscurile suplimentelor în timpul sarcinii?

de | | 2 Minute

Care sunt beneficiile și riscurile suplimentelor în timpul sarcinii?

Sarcina este o perioadă minunată de creștere, schimbări, adaptări și dorința de a face tot ce îți stă în putere pentru copilul tău. În acest cumul de emoții și provocări, îți revine responsabilitatea de a asigura sănătatea optimă atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. Cel mai probabil, pe lângă schimbarea stilului de viață și alimentar, te gândești să îți asiguri un aport nutritiv echilibrat. În acest caz, apelezi la suplimente alimentare. Cu toate acestea, înainte de orice, trebuie să știi că există atât beneficii, cât și riscuri ale administrării suplimentelor. Află care sunt beneficiile și ce suplimente să eviți pentru a evita potențialele probleme.

De ce să iei suplimente în timpul sarcinii?

Sarcina este un lucru miraculos. Oportunitatea de a aduce pe lume o nouă viață este un aspect copleșitor pentru cei mai mulți părinți. Pentru a te asigura că bebelușul tău crește sănătos, iar tu ca mămică te menții, de asemenea, sănătoasă, trebuie să ai grijă de tine. Somnul suficient și alimentația sănătoasă sunt recomandate, dar uneori nu sunt suficiente. Trebuie să te asiguri că obții nutrienții potriviți pentru că sarcina crește necesarul de substanțe nutritive. Crește necesarul de macronutrienți și micronutrienți, iar pentru a-i oferi organismului tot aportul necesar, ai nevoie de suplimente sarcina pentru corectarea carențelor. Factori precum deficiențele preexistente de nutrienți, restricțiile alimentare și complicațiile legate de sarcină cum ar fi hiperemeza pot justifica necesitatea unor vitamine și minerale suplimentare.

Printre vitaminele recomandate în sarcină se numără acidul folic, vitamina D, K, C sau magneziu. Toate aceste contribuie la creșterea și dezvoltarea fetală, întărirea funcției imunitare, scăderea riscului de naștere prematură, diabet gestațional sau preeclampsie, precum și întărirea sistemului muscular și nervos. Așadar, data viitoare când achiziționezi produse pentru cel mic, cum ar fi pamperși sau sapun bebe pentru a-i asigura tot confortul la venirea pe lume, asigură-te că îți cumperi și suplimentele necesare pentru a vă menține sănătoși pe amândoi.

Suplimente alimentare de evitat atunci când ești însărcinată

Riscurile suplimentelor alimentare în sarcină apar doar în momentul în care alegi anumite produse contraindicate. Evită administrarea suplimentelor de orice fel fără a discuta în prealabil cu medicul tău. Care sunt produsele pe care trebuie să le eviți și cum acționează aceasta? Vitamina A este importantă pentru dezvoltarea vederii fetale, însă o cantitate prea mare devine dăunătoare. Deși vitamina E ar putea fi recomandată pentru a reduce riscul de avort spontan, în prezent nu există studii care să demonstreze în mod special acest lucru. În plus, o cantitate prea mare crește riscul de hipertensiune gestațională sau malformații cardiace congenitale. Acidul folic este indispensabil în sarcină, însă este singurul din complexul de vitamina B recomandat. Alte suplimente de vitamina B nu sunt necesare. Totodată fierul, dacă nu este recomandat de medic, poate provoca constipație, diaree sau arsuri la stomac.

Sarcina este o perioadă minunată cu siguranță. Însă din punct de vedere nutritiv este una solicitantă. În timp ce suplimentele alimentare oferă beneficii în abordarea nevoilor nutriționale, ele trebuie alese cu grijă și administrate doar la recomandarea medicului. Așadar, dacă ești însărcinată, ține cont de indicațiile medicului și asigură-te că beneficiezi de substanțele nutritive de care ai nevoie și le eviți pe cele care pot fi periculoase pentru tine și pentru bebelușul tău.