Prima bază de pregătire Crucea Roșie din România, la Valea Ierii Cluj

de | | 2 Minute

Prima bază de pregătire Crucea Roșie din România, la Valea Ierii Cluj

Știați că în apropiere de Cluj există singurul centru de pregătire de prim-ajutor și intervenție în situații de urgență Crucea Roșie din România? Se află în comuna Valea Ierii, județul Cluj, în zona Șoimu, și este un proiect care a început în 2014 și s-a finalizat în 2018.

Construcția impunătoare este concepută pentru a găzdui în jur de 100 de persoane. Baza are și o sală de mese, bucătărie, săli de curs, zone de relaxare, dar și zone de pregătire amenajate în natură. În acest cadru se pot organiza cursuri pe diferite tematici: prim-ajutor, intervenție în situații de urgență, supraviețuire și salvare din diferite situații periculoase.

Atunci când nu se desfășoară niciun curs în cadrul Bazei, toate facilitățile ei pot fi puse la dispoziția celor care doresc să organizeze evenimente private, cum ar fi conferințe, tabere, training-uri. Baza de pregătire de la Șoimu se adresează publicului larg, angajaților diferitelor companii, voluntarilor și angajaților Crucii Roșii Române și ai serviciilor de intervenție în situație de urgență.

Ziua Mondială a Crucii Roșii

În 8 mai se celebrează Ziua Mondială a Crucii Roșii, ca un omagiu adus părintelui mișcării umanitare internaționale, elvețianul Henry Dunant, născut pe 8 mai 1828. În 1859, el a fost martorul luptei de la Solferino, dintre trupele franceze şi cele austriece. Pe front, erau prea multe victime şi mult prea puţini medici care să ofere îngrijiri. De aceea, în 1862, afaceristul filantrop a fondat Comitetul Internaţional al asociaţiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniţilor, precursorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. În 1901, Henry Dunant a devenit primul laureat al premiului Nobel pentru Pace.

În România, Crucea Roșie este prezentă încă din 1876, când pe 4 iulie a luat ființă Societate Crucea Roșie din România, cu desfășurarea activității în actualul sediu al Spitalului Colțea din București.