BattleLab Robotica – cea mai mare competiție de mega sumo robotic din Transilvania

de | | 2 Minute

BattleLab Robotica – cea mai mare competiție de mega sumo robotic din Transilvania

 

Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în colaborare cu organizația studențească BEST Cluj-Napoca a organizat în data de 9 mai 2015 cea de-a V-a ediţie a competiţiei BattleLab Robotica.

Competiția a constat în implementarea de roboţi sumo autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers în competiţii de tip “1 la 1”.
În cadrul acestei ediţii au participat 27 de echipe de studenți de la universitățile cu profil tehnic din România, care au muncit luni în șir la realizarea robotului. Construirea robotilor reprezintă un proiect complex la care se aplică atât cunoştinţe de inginerie electrică, mecanică cât și de automatică şi calculatoare.
Echipele au fost formate din 4 studenţi, competiţia respectând regulile internaţionale de sumo robotic în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare.

Peste 200 de spectatori de toate vârstele au venit să vadă concursul, susținându-și favoritul cu pancarte și aplauze răsunătoare.
Roboții au fost puternici, luptele strânse, iar datorită multiplelor remize, spectacolul s-a prelungit până în jurul orei 20.

Pe locul 1 s-a clasat robotul WOLF, echipă care a venit pentru al doilea an consecutiv tocmai de la București ca să participe.
Premiul publicului pentru cel mai bun design l-au luat acasă cei de la ROBOTROLL, cel mai viteaz robot a fost THORQUE, iar premiul Bosch pentru cel mai inovativ robot a fost câștigat de NYAN.

Evenimentul BattleLab Robotica 2015 a fost susțínut de companiile partenere: Emerson, Yardi, Bosch, Garmin, Telenav, TME Polonia, Stratec Biomedical și sponsorii: MSG, Fortech, Accenture, Wenglor, Robofun și Frequentis.
Premiile oferite au fost în valoare de peste 7000 lei, componente electronice și vouchere cadou.

Ș.I. Dr. Ing. Septimiu Crișan, organizatorul evenimentului:

„În timpul anului abia aștept să se întâmple evenimentul. În ziua concursului nici nu vreau s-aud de el. Și când se termină spun: mai vreau o dată!”

Ediția de anul umător își va deschide porțile pentru participanți internaționali și să își cimenteze un loc de renume în scena mondială de lupte între roboți.