Castelul Bánffy – istoria tulbure a „Versailles-ului” Transilvaniei

de | | 3 Minute

Care este povestea Castelului Bánffy din Bonțida?

Începând încă din vremurile îndepărtate ale Antichității și până în zilele noastre, întreaga zonă în care se află astăzi județul Cluj a fost martoră la numeroase întâmplări istorice. Generațiile ce au pășit de-al lungul timpului pe teritoriul actualului județ au lăsat, fiecare, câte ceva în urmă care să amintească de evenimentele care au avut loc aici.

Astăzi, numeroase clădiri, monumente, ruine și castele Cluj reprezintă niște ecouri ale vremurilor de mult apuse și ale întâmplărilor la care au fost făptașe. În cele ce urmează, te invităm să descoperi povestea tulbure a unuia dintre cele mai iubite castele din Cluj.

Începutul Castelului Bánffy, supranumit și „Versailles-ul” Transilvaniei

Nu foarte departe de municipiul Cluj-Napoca, Castelul Banffy din Bonțida face parte dintre acele castele din Cluj încărcate de foarte multă istorie. Construcția acestuia a avut loc în mai multe etape, începând din secolul al XVI-lea și ajungând la structura actuală abia la începutul secolului al XIX-lea.

Datorită perioadei îndelungate în care a avut loc ridicarea conacului, în stilul arhitectural al acestuia regăsim un ansamblu de elemente renascentiste în combinație cu elemente baroce, dar și elemente din perioada clasicistă și neogotică. Această combinație de stiluri este și cea care îl scoate în evidență față de alte castele din Cluj.

Castelul Bánffy din Bonțida l-a avut ca prim proprietar pe Dionisie Bánffy al II-lea, comite de Dăbâca și Cluj, urmând ulterior să aibă mai mulți proprietari, până la naționalizare. În timpul războiului de independență ce a avut loc între anii 1704 – 1711, condus de Francisc Rákóczi al II-lea, o bună parte a castelului ce astăzi se află pe lista celor mai captivante obiective turistice Cluj, a fost avariat.

Dezastrele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a perioadei comuniste

Cel de-al Doilea Război Mondial a reprezentat daune devastatoare pentru Castelul Bánffy din Bonțida, care servea drept spital militar la acel moment. În anul 1944, trupele germane aflate în retragere au atacat, jefuit și incendiat întreg castelul, fiind distruse integral piesele de mobilier, galeria de portrete și biblioteca.

Această acțiune a trupelor germane a servit drept „răzbunare” din partea guvernului german la adresa proprietarului de la acea vreme, anume contele Nicolae Miklós Bánffy. Motivul atacului a fost o inițiativă de negociere între Ungaria și România, cu scopul ca ambele state să întoarcă armele împotriva Germaniei.

După finalizarea războiului, Castelul Bánffy din Bonțida a trecut în proprietatea statului, ca urmare a acțiunii de naționalizare a autorităților comuniste. O parte a castelului a fost utilizată drept Cooperativă Agricolă de Producție.

Domeniul familiei Bánffy nu se limita doar la Castelul din Bonțida, ci se întindea și pe raza localității Răscruci, situată în aceeași comună. Construit în secolul al XVIII-lea în stil neoclasic eclectic, Castelul Bánffy din Răscruci ieșea în evidență prin parcul ce înconjura reședința, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy.

Palatul aparținea domeniului de la Bonţida și era folosit ca reşedinţă de vară de către familia Bánffy, cele două reședințe fiind legate printr-o alee de plopi. Castelul Bánffy din Răscruci se află în plin program de reabilitare, urmând să devină vizitabil în anul următor.

Castelul din Bonțida s-a degradat masiv în perioada comunistă, din cauza lipsei oricărei întrețineri. Mai mult decât atât, în perioada anilor 1960, în timpul unor realizării unor filmări cinematografice, scenariștii au incendiat una dintre clădirile castelului, cauzând alte daune semnificative.

Castelul Bánffy în zilele noastre

Din fericire, începând cu anul 1999 au început să fie efectuate lucrări de restaurare a castelului. În prezent, acesta se află în administrarea Fundației Transylvania Trust, care are ca scop valorificarea potențialului domeniului de la Bonțida.

Astăzi, Castelul Bánfy se află printre cele mai captivante obiective turistice din Cluj de vizitat, acesta încântând ochii turiștilor cu povestea sa și cu frumusețea lui exterioară. De asemenea, an de an, festivalul de muzică Electric Castle dă viață castelului, adunând festivalieri din toate colțurile lumii.


Articol publicitar