Bandaje hernie inghinală și corsete medicale | O poveste de viață

de | | 3 Minute

O meserie transmisă în familie: confecționarea de bandaje hernie inghinală și corsete medicale

În timpul liber, între pasiunea pentru teatru și creație vestimentară, doamna Veres Gyöngyvér – Maria își îndreaptă atenția înspre o activitate mai rară, în zilele noastre, dar care a răzbit de-a lungul vremii. A învățat meserie de la bunica dânsei și, deja de ceva timp, schimbă în bine viețile multor clujeni (și nu numai).
Cu simplitate și naturalețe, ne povestește despre meseria pe care o duce mai departe: confecționează bandaje hernie inghinală pentru hernie pe dreapta, pe stânga sau dublă, precum și corsete medicale pe bază de măsurători.

De la bunică, la nepoată

În timpul participării la o oră de studiu, la un moment dat, mi-a revenit în suflet o imagine a copilăriei. Aveam vreo 11 ani și o ajutam cu pasiune pe bunica. Mi-am reamintit acel sentiment de împlinire. Mergeam cu mătușa și unchiul meu în alt oraș, cu banii primiți de la bunica, intram în magazin și îi aduceam materiale bune, de calitate.”

S-a decis așadar să nu își mai ignore propriile abilități și să pună în practică experiența și cunoștințele primite de la Nagy Sarolta, corsetieră și bunică. Doamna Nagy își avea atelierul pe str. Dragalina, unde, copil fiind, a copilărit și doamna Maria. Își amintește cu drag de poarta greu de urnit, aleea îngustă, săgeata spre corsetele de la etaj și treptele verzi… Bunica a încetat din viață în anul 2003, la respectabila vârstă de 90 de ani. Până atunci, însă, a confecționat corsete medicale și suporturi pentru picior plat pentru mai bine de 60 de ani!

Eu nu fac suporturi pentru picior plat, ci mă ocup doar de bandaje pentru hernie inghinală și corsete medicale. Dar ea, bunica, atât de atentă și concentrată, lua cu mâinile-i muncite și îmbătrânite colopaciul (n.r. ciocan) și bătea într-un material, într-un aliaj foarte rezistent, se numea duraluminiu…”

Totul pornise de la croitorie și o atenție sporită pentru corpul uman. Această atenție și pasiune pentru oameni, până la urmă, i-a fost transmisă și doamnei Maria. A învățat meseria cu drag, iar acum o dezvoltă mai departe.

Le îmbunătățește calitatea vieții celor cu hernie

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hernia inghinală apare ca urmare a scăderii rezistenței musculare a peretelui abdominal, în zona inghinală. Acest fapt cauzează, la rându-i, apariția unei umflături în această zonă. Herniile pot fi congenitale, din naștere sau dobândite. Acestea din urmă, cele dobândite, ajung la dânsa.

Este foarte important să se acorde atenție problemelor herniale, să fie văzute de medic și operate, acolo unde este necesar. Din păcate, după operații, există situații în care acestea se desfac, se rup, fiind astfel importantă protejarea operațiilor pe o anumită perioadă de timp. Oamenii se avântă înapoi în cotidian, încep să lucreze, deseori fizic, însă zona este una vulnerabilă. În astfel de cazuri, aceste bandaje pentru hernie inghinală sau corsetele medicale pot ajuta mult.”

La doamna Maria ajung oameni în vârstă (și nu numai), unii în stare foarte gravă. Îi trimite la medic. Din păcate, după cum ne declară, dacă afecțiunea nu este protejată și tratată din timp, dacă bolnavii nu merg la medic, starea lor se agravează.

Satisfacția acestei munci îi vine tocmai din interacțiunile cu oamenii. Experiența pe care a primit-o din familie și abilitățile pe care și le-a dezvoltat singură ulterior îi permit să ajute oamenii, să le schimbe viața, să le îmbunătățească calitatea vieții.

Oamenii apelează la ajutorul dânsei atât post-operatoriu, cât și preventiv. Din variate motive, unele persoane nu doresc să se opereze. Ajung și astfel de cazuri la doamna Maria:

Ca exemplu, aș aminti de un domn în vârstă care a comandat de la mine un bandaj hernial. Ulterior, am aflat că soția dânsului s-a îmbolnăvit, nu se putea ridica din pat. Neavând copii alături, domnul a fost cel care a îngrijit-o. Trei ani mai târziu, de la comandarea bandajului hernial, ne-am întâlnit pentru o reparație a acestuia. M-am bucurat să aflu că hernia era protejată, neagravându-se, în ciuda efortului depus în acest timp.”

Doamna Maria vorbește despre meseria aceasta, învățată de la bunica dânsei, pe un ton cald și liniștit. Apreciază toate poveștile de viață împărtășite cu oamenii care-i trec pragul. Uneori, fericirea ne-o găsim aducându-le un strop de bine altora…

Date de contact
Veres Gyöngyvér – Maria
Telefon: 0755 282 240