Banca de alimente – un nou concept pentru Cluj-Napoca
Un nou proiect mult așteptat a fost lansat în Cluj – banca de alimente. Proiectul pilot a fost inițiat din primăvara acestui an. Pe parcursul acestor luni au fost salvate de la aruncare 7 tone de alimente. Lansarea propriu zisă s-a întâmplat la sfârșitul lunii trecute. Banca de alimente a luat naștere în prima fază în București, Clujul fiind al doilea oraș unde s-a implementat. Există în plan extinderea lui la nivel național.
Cum a pornit acest proiect?
Banca de alimente este o necesitate pentru fiecare oraș. Această măsură a fost adoptată inițial la nivel european. Totul a pornit de la conștientizarea cantității de alimente risipite asociată cu cea a populației subnutrite și sărace. După același model a apărut proiectul și în România. Banca de alimente lansată în Cluj este sprijinită de Banca pentru alimente București și face parte din Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”. Cei care au făcut realizabil acest proiect la noi în oraș sunt Food Waste Combat (FWC) și LIDL România.
De ce ne trebuie o astfel de bancă? Surplusul de alimente există în fiecare zi (minim 420 tone de mâncare doar în retail zilnic) și în prezent acea cantitate ajunge la gunoi, în vreme ce 5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Noi ne propunem să recuperăm produsele excedentare de la agenți economici pentru a le distribui gratuit persoanelor în nevoie. Dar nu vrem să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp. Am testat acest proces vreme de 7 luni. Risipa nu e un mit și nici un moft al vesticilor. E o realitate românească, cruntă și absurdă, ce se petrece la doi pași de noi, în fiecare zi”, afirmă membrii echipei Food Waste Combat.
Ce presupune această bancă?
Banca de alimente este un proiect inițiat din dorința de salvare a alimentelor, în favoarea persoanelor defavorizate. Acest proiect presupune colectarea de alimente și de la anumiți distribuitori și producători. Bineînțeles, alimentele trebuie să fie consumabile, aflate la câteva zile distanță de data de expirare.
Banca din Cluj are un spațiu fizic autorizat și o dubiță ce poate transfera diferite tipuri de alimente de la donatori către beneficiari. Principiul de funcționare este după cel impus de Federația Europeană a Băncilor de Alimente (FEBA) care urmărește ca procesul de risipă a alimentelor să fie atenuat, în timp ce persoanele cu venituri mici, aflate în sărăcie să poată fi ajutate.
Cui se adresează?
În principal ONG-urilor care se ocupă cu activități umanitare și au contact cu copiii și tinerii nevoiași, persoane cu dizabilități, vârstnicilor care trăiesc în sărăcie, familiilor defavorizate. Donatorii de asemenea sunt persoane juridice care activează în domeniul alimentar și agricol. În acest moment există o rețea comercială și o cooperativă agricolă ca donatori principali, împreună cu 11 organizații beneficiare.
Ca planuri de viitor se dorește atingerea unui prag minim de 300 de beneficiari recurenți și cel puțin 3 furnizori constanți, până anul viitor.
Ce se poate dona către banca de alimente?
Produsele destinate unei astfel de donații sunt diverse. Pot proveni de la anumite produse ambalate greșit ( banca devenind aici un fel de outlet), alimente rămase în urma unei promoții, mostrele gratuite, produse de calitatea a doua, surplus de produse rămase în urma unei schimbării strategiei de marketing, etc.
Proiectul se desfășoară pe bază de voluntariat. De aceea, cei care doresc să se implice prin donații de orice fel, fie prin activități de voluntariat, pot lua legătura cu echipa Food Waste la adresa [email protected].
Foto: Food Waste Combat (FWC)