La doi pași de Cluj: Băișoara – Buscat – Muntele Mare
I. Traseu:
Tip traseu:Traseu recomandat pentru orice categorie de vârstă, cu mențiunea că poate fi solicitant pe alocuri la urcare. Dificultatea constă mai mult în durata traseului la pas, decât în condițiile de deplasare propriu-zise. Starea drumului până în Stațiunea Muntele Băișorii este relativ bună.
Căi de acces: Cluj-Napoca – Luna de Sus – Vlaha – Săvădisla – Băișoara – Stațiunea Muntele Băișorii (Hotel Alpin)
Durata traseului: pornind de la Hotel Alpin – aprox. 8 ore la pas dus-întors (deci cel puțin 1 zi de petrecut în zonă)
II.Activităţi de agrement: drumeție, ski (pe timpul iernii), telescaun
III.Descrierea traseului:
Diminețile de vară care prevestesc drumeții montane sunt printre cele mai frumoase. Te trezești cu mintea limpede și sufletul nerăbdător. Îți pui în rucsac ultimele lucruri, să nu uiți pelerina – ocupă spațiu, dar nu se știe când ai nevoie de ea. Te încalți cu ce ai tu mai confortabil și mai stabil, știi că muntele-i frumos, dar necruțător cu picioarele neprotejate. Apă (multă apă) și mâncare. Gata de drum!
Oprire în Vlaha, artă și natură într-un singur loc: Arkhai Sculpture Park. Merită să faci cunoștință aici cu Spirala Timpului, să te liniștești înainte de a porni entuziast în drumeții spre culmi înalte. Sculpturi în fân realizate de artistul Erno Bartha, un spațiu artistic inedit în peisajul nostru rural. După o discuție motivațională pentru tine cu artistul care a adus la viață acest loc, gândurile ți se îndreaptă spre Muntele Mare.
Ajungi în Stațiunea Muntele Băișorii, poate îți faci ultimele provizii de la Hotel Alpin (apă, apă!) și pornești de aici pe următorul traseu:
Stațiunea Muntele Băișorii – Pârtia de schi Băișoara – Vf. Buscat – Șesu Cald – Vf. Pietrele Mărunte – Vf. Piatra Cântătoare (spre ultimul vârf: doar dacă ai pornit din stațiune de dimineață bună și mai ai timp cel puțin 4 ore pentru întoarcere).
Pârtia de schi e încălzirea, începe apoi urcușul spre și pe Buscat. Dacă începi să te simți euforic și plămânii-ți prind viață, e pentru că aici aerul are a doua cea mai mare concentrație de ozon din Europa! Vegetația începe să devină spectaculoasă și ea, căci ajungem în jnepeniș. La 1676m altitudine și timpul își pierde parcă din semnificație…
Spre Șesu Cald, drumul devine mai lejer (grijă totuși la coborât). O scurtă oprire în zonă, iei prânzul și te îndrepți spre Vf. Pietrele Mărunte (1735m).
Am ajuns. Ți-e lumea la picioare, te cațeri pe pietre, alergi spre munții ce se văd în depărtare, stai în iarbă cu ochii-n cer. Dacă ai vrut liniște, o auzi aici. Dacă ai vrut adrenalină, o simți la fiecare pas și piatră măruntă. Dacă mai ai energie și dor de ducă, te mai așteaptă o piatră, cea cântătoare… Aflată în imediata apropiere a unității militare de pe Muntele Mare, Piatra Cântătoare e o altă provocare ce așteaptă să ne încânte…
Redactor: Iulia Marc
Fotografi: Edgar Dumea, Lucian Nuță