Primăria Cluj-Napoca va acorda autorizații de taxi pentru mașini electrice

de | | 2 Minute

Primăria Cluj-Napoca va acorda autorizații de taxi pentru mașini electrice

Municipalitatea a inițiat un nou proiect privind acordarea de autorizații de taxi pentru mașinile electrice. Fluidizarea traficului, reducerea poluării și a consumului de energie precum și îmbunătățirea transportului public sunt câteva dintre elementele esențiale pe care un oraş inteligent trebuie să se axeze. Un ”smart city” este un oraș care colectează informaţii şi folosește tehnologia modernă pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor. Iar în acest demers, Primăria Cluj-Napoca încurajează transportul public ecologic.

autorizații de taxi pentru mașini electrice

Studiu pentru autorizații “verzi”

Proiectul de hotărâre are la bază un studiu de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 și a Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiu. Studiul elaborat de Grupul de cercetare în domeniul sistemelor de transport de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca relevă faptul că este necesară creșterea la 2500 a numărului de autorizații de taxi, exclusiv cu autorizații “verzi” – autorizații de taxi care utilizează doar autovehicule electrice.

În prezent, pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt eliberate 2469 autorizații de taxi cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2019. Începând cu data de 1 ianuarie 2020, să se prelungească autorizațiile de taxi pentru o perioadă de 5 ani, cu respectarea prevederilor legale în acest sens. Cele 31 de autorizații de taxi suplimentare vor fi acordate doar pentru mașinile electrice.

De asemenea, orice autorizație de taxi retrasă, în condițiile legii, va fi convertită în autorizație de taxi pentru vehicule electrice și se vor reatribui în conformitate cu prevederile legale.

Proiectul de HCL este în consultare publică până la data de 5 septembrie 2019. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile și punctele de vedere la adresa de email: [email protected]  sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Mai multe detalii despre proiect se găsesc accesând următorul link: Aprobarea studiului de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi, a numărului maxim de autorizații pentru perioada 2020-2025 și a Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Cluj-Napoca.
***
Comunicat de presă
Foto: Municipiul Cluj-Napoca