Automobilul clasic vs. electric. Cum funcționează?

de | | 2 Minute

Automobilul clasic vs. electric. Cum funcționează?

Automobilele fac parte din viața noastră de zi cu zi, de aceea este esențial să știm cum funcționează și cum putem să intervenim în cazul unei situații dificile. Nu trebuie să știi să îți repari singur automobilul, dar cunoașterea principiilor de bază îți poate fi de mare ajutor atunci când ajungi la mecanic, de exemplu, pentru a-i explica mai ușor care sunt problemele.

Cum funcționează automobilul – motorul și partea mecanică?

Motorul unei mașini poate fi electric sau cu ardere internă. La rândul lor, cele cu ardere internă se împart în 2 categorii: diesel și pe benzină. Cele pe benzină se aprind prin scânteie, iar cele diesel prin compresie. Motorul are componente fixe și componente mobile. Componentele fixe sunt blocul motor, chiulasa și baia de ulei. Componentele mobile sunt pistonul, axa cu came, supapele, arborele cotit etc.

Prin sistemul de transmisie, puterea motorului se transferă la roți, astfel se realizează mișcarea automobilului. Acest sistem de transmisie este un ansamblu format din ambreiaj, cutie de viteze, transmisie cardanică, transmisie principală, arbori planetari și transmisie finală. Aceasta este de obicei pe curele. Mai avem pe lângă acestea sistemul de distribuție, sistemul de frânare, mecanismul de direcție, suspensia și, bineînțeles, caroseria.

Mașina ta funcționează cu ajutorul multor piese mici, dar esențiale, cum ar fi bucșe, rulmenti SKF, brațe, pivoți, etc.

Automobilele electrice și cele hibrid

Automobilele electrice sunt vehicule care nu emit noxe și care funcționează cu ajutorul unui motor electric, alimentat de o baterie sau un supercondensator.

Primul automobil electric a fost construit în anul 1839, dar abia anul 2008 reprezintă începutul erei autovehiculului în totalitate cu alimentare electrică. Pe lângă vehiculele 100% electrice, întâlnim și vehicule hibrid, care funcționează pe bază de acumulator și benzină. Crearea acestora a venit în urma creșterii prețului ridicat la petrol și pentru îmbunătățirea cerințelor de performanță de mediu pentru autovehicule.

Vehiculele hibrid au costuri de producție mai reduse, iar în unele țări proprietarii de astfel de vehicule sunt scutiți de la plata taxelor de drum și a parcării. Ca și avantaje ale acestui tip de vehicul, putem să considerăm faptul că sunt mai silențioase decât cele cu motoare cu ardere internă, se reîncarcă mai repede decât cele electrice, răspund mai repede la comenzi și pot recupera energia la decelerare.

Ca dezavantaje, putem lua în considerare faptul că au o masă mai mare decât vehiculele convenționale similare și o fiabilitate mai mică decât acestea.


Articol publicitar