La fiecare 2 secunde are loc un atac cibernetic
Datele recente publicate de statista.com arată că în 2021 atacurile cibernetice au crescut cu 25% față de anul precedent, cele mai afectate arii fiind instuțiile publice, educația și sistemele de sănătate. De asemenea, industria Fintech se află și ea printre domeniile prejudiciate, unde atacurile de tip phishing duc la pierderea datelor confidențiale necesare logării și plăților digitale. Aceleași date arată că frecvența amenințărilor este alarmantă – odată la 11 secunde are loc un atac cibernetic, motiv pentru care companiile de IT outsourcing se specializează continuu în domeniul cybersecurity.
Tipuri de atacuri cibernetice
Atacurile cibernetice au scopul de a accesa informații protejate și se manifestă prin diferite forme de depășire a barierelor de securitate. Probabil că cel mai întâlnit atac este cel de tip malware, care include bine-cunoscuții viruși din linkuri sau fișiere. Atacurile de acest gen pot să țintească obținerea unor informații, colectarea unor date prin spionarea activității sau chiar distrugerea sistemului de operare. Conform raportului IBM, Cost of a Data Breach, pierderile cauzate de un astfel de atac pot ajunge până la 4,5 mil. $ pentru marile companii, motiv pentru care colaborările cu specialiștii în cybersecuriy sunt esențiale.
Un alt tip de amenințare care vizează atât companiile, cât și colaboratorii acestora este phishing-ul, care stă la baza a 14% din pierderile de informații, conform IBM. Phishing-ul se realizează sub forma unor e-mailuri sau mesaje pe social media care par să provină de la un destinatar de încredere. De fapt, acestea conțin link-uri frauduloase unde utilizatorii introduc date confidențiale, care mai apoi sunt la îndemâna atacatorilor.
Datele confidențiale pot fi obținute și pe altă cale – prin atacuri de tip zero-day exploit. După cum sugerează și numele, atacatorii profită de o vulnerabilitate recentă, înaintea implementării unei noi măsuri de siguranță. Aici, domeniul cybersecurity joacă un rol important în prevenirea și managementul securității, căci unele vulnerabilități pot rămâne nedetectate chiar și câțiva ani. Deci, monitorizarea activă nu trebuie să lipsească din sistemul unei organizații.
Pierderile cauzate cresc masiv
Pe lângă cele menționate, lista tipurilor de atacuri cuprinde și alte forme cel puțin la fel de complexe. Pagubele cauzate de acestea sunt pe măsură și în continuă creștere, după cum aflăm dintr-o analiză recentă a Cybercrime Magzine: în 2021 s-au înregistrat prejudicii de 20 mld. $, de o valoare de 57 de ori mai mare decât în 2015. În plus, crește și frecvența cyberattack-urilor – de la un atac la 11 secunde, la un atac la doar 2 secunde. Într-un asemenea ritm, în 10 ani se estimează că pagubele vor ajunge la 265 mld. $. De aceea, e recomandată evitarea pierderilor de informații și a pagubelor prin colaborarea cu specialiști în securitate cibernetică.
Crește și cererea de servicii de cybersecurity
Având în vedere evoluția evenimentelor care amenință integritatea datelor din companii, organizații și instituții publice, AROBS Transilvania Software furnizează servicii software pentru diverse industrii, cu o vastă expertiză în cybersecurity. De asemenea, compania de IT se implică activ și în formarea studenților în acest domeniu, organizând internship-uri dedicate viitorilor experți în securitatea sistemelor informatice.
Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.