Cei 9 artiști care aduc jazz-ul contemporan în Munții Apuseni | Smida Jazz Festival

de | | 5 Minute

Clujul se poate mândri doar cu vreo câteva (două-trei) festivaluri în natură care se armonizează perfect cu locul. În timp ce satele, pădurile și Munții Apuseni pot fi gazde excelente pentru astfel de evenimente, direcția pe care organizatorii o stabilesc și măsura în care publicul se conectează cu adevărat atât la muzică, cât și la spațiul în care se află, le conferă acestor festivaluri îndrăznețe acea notă de autenticitate.

Smida Jazz Festival este unul dintre festivalurile clujene pe care le așteptăm cu acea bucurie liniștită: e atât de bine integrat Munților Apuseni, de parcă ar fi avut rădăcini pe-acolo de când lumea. Știm că prin august îl găsim acolo, ne-așteaptă în Smida, sat pitoresc al comunei Beliș. Ajuns la ediția nr. 3 în acest an, Smida Jazz e un festival tânăr și inedit care aduce într-un singur loc jazz-ul contemporan, artiști din țară și de pe alte meleaguri, iubitori de muzică și natură, precum și oameni talentați care ne vor pregăti tot felul de activități artistice și recreative. Festivalul are loc în perioada 17-19 august 2018. 

Care sunt, așadar, cei 9 artiști care aduc jazz-ul contemporan în Munții Apuseni în vara acestui an? Îi puteți descoperi aici, conform prezentărilor făcute de organizatorii Smida Jazz Festival. Suntem nerăbdători să-i ascultăm LIVE! Bilete se pot achiziționa de aici

#1 Spirit Cave 

Grupul a fost inițiat de una dintre cele mai avangardiste percuționiste din jazz, Marilyn Mazur’s Music, căreia i s-au alăturat alți 3 muzicieni de top:  Nils Petter Molvaer (trompetă, considerat a fi un „pionier al future jazz-ului”), Eivind Aarset (unul dintre cei mai avangardiști și inovatori chitariști de jazz) și Jan Bang (live sampling, un adevărat „electronics guru”). Spirit Cave sunt apreciați pentru libertatea cu care improvizează împreună, trecând de la ritmuri meditative, lirice, la explozii de energie și ritm, transformă fiecare performance al acestora într-un show care emană vitalitate, muzicalitate și grație. 

#2 Kimmo Pohjonen

Kimmo Pohjonen a revoluționat acordeonul, instrument la care cântă de la vârsta de 10 ani și pe care l-a modificat radical. E un artist ce schimbă permanent paradigmele concertelor, oferind un adevărat performance în care include elemente de dans, intervenții vocale și efecte vizuale. A fost numit de publicația All About Jazz “un artist care nu face niciun compromis când se aventurează în genurile muzicale ce îi trezesc interesul”, atât în formulă solo, cât și în colaborările sale, cum ar fi cea cu Kronos Quartet, cu o parte dintre membrii King Crimson sau în formula de trio, alături de cele două fiice.

#3 Portico Quartet

Portico Quartet, comparați de The Guardian cu Radiohead, The Cinematic Orchestra și Efterklang, aduc compozițiile cinematice în decorul de la Smida. Încă de la apariția în 2005 au fost un grup eclectic, greu de definit și numai după nominalizarea la Mercury Prize în 2008 au început să fie identificați și ca parte a scenei de jazz. De la folk, la trip-hop, electronic și minimal, vă invităm să experimentați fuziunea de stiluri creată de: Duncan Bellamy (tobe), Milo Fitzpatrick (bas), Keir Vine (clape, hang) și Jack Wyllie (saxofon).

______________________________________________________

#4 Sons Of Kemet

Sons Of Kemet, unul dintre cele mai apreciate grupuri britanice ale momentului, al cărui lider este saxofonistul Shabaka Hutchings, un star al noii generații de muzicieni din jazz, vine la Smida. Muzica lor este rezultatul noutății aduse de componența instrumentală atipică – două tobe, saxofon și tubă – și al diversității date de influențele caraibiene, etiopiene, afro-beat și europene, inspirate din trecuturile muzicale ale membrilor grupului, la fel de variate ca originile lor. New York Times spune, într-un amplu interviu despre Sons of Kemet: “e muzică acustică, dar una intensă, care îmbie la dans.” 

#5 Krisper

Krisper, proiect Inițiat de Adi Stoenescu (pian electric), alături de ceilalți doi membri din Arcuș Trio: Alex Arcuș (saxofon) și Marcel Moldovan (tobe), cărora li s-au alăturat Michael Acker (bas) și Harvis Cuni Padron (trompetă), vin la Smida direct de pe scena fusion din București. Se remarcă printr-un sound agresiv, obținut dintr-o combinație de jazz, rock și pop și o afinitate pentru improvizație și experiment.

#6 Barabás Lőrinc Quartet

Trompetistul Barabás Lőrinc este considerat un catalizator al muzicii de improvizație din Budapesta, s-a făcut remarcat pe scenele internaționale ale unor evenimente precum Montreux Jazz Festival sau iTunes Festival (Londra), iar în 2015 a pus bazele Barabás Lőrinc Quartet. Te așteptăm la Smida să ne bucurăm de sunetul lor unic ce îmbină ritmurile groovy, liniile de bas, clape și trompetă cu influențele de jazz și rock ale anilor ‘70.

____________________________

#7 Paperjam

Paperjam, proiect fondat de către Mihai Moldoveanu (JazzyBIT), propune și înseamnă explorare muzicală, conferind variației de muzicieni invitați libertate completă de exprimare. Formula în care vor fi prezenți pe scena Smida Jazz îi mai are în componență pe Lucian Naste (Helen), Alexei Țurcan (TRAVKA) și Radu Pieloiu (Sebastian Spanache Trio). Își descriu muzica drept una de simțit, nu de ascultat, așadar vă așteptăm la Smida să simțim împreună un mix stilistic de jazz, muzică electronică, rock și hip-hop.

#8 Immortal Onion

Polonezii din trio-ul (pian-bas-tobe) Immortal Onion sunt una dintre revelațiile noului val de muzică de avangardă. Stilul unic al celor trei e rezultatul unei varietăți mari de influențe, de la minimalism și fusion până la progressive metal. Într-un articol de pe NextBop apare comparația cu deja faimoșii GoGo Penguin, pe care i-am ascultat împreună la ediția din 2017.

#9 Muntet

Muntet, cvartet inițiat de saxofonistul Alex Munte, alături de Albert Tajti – pian, Michael Acker – contrabas și Victor Stoica – tobe, este numele primului grup din line-up-ul acestei ediții pe care vi-l vestim. Pe lângă piese proprii, veți putea asculta atât incursiuni în lumea free jazz-ului lui Ornette Coleman sau John Coltrane, cât și momente de improvizație colectivă, de jazz de avangardă.

Să-ți răsune jazz-ul în suflet, prin Apuseni... de-asta mergi la Smida Jazz Festival

Pentru bilete și abonamente » http://smidajazz.ro/ro/bilete
Pentru o experiență completă, există și abonamente la camping: prețul de 55 lei / persoană / 3 nopți va rămâne neschimbat.

Jazz your way to Smida!