Arca lui Noe – necuvantatoarele au nevoie de ajutorul nostru

de | | 5 Minute

Arca lui Noe – necuvantatoarele au nevoie de ajutorul nostru

Traim intr-o societate care ne invata zi de zi sa fim competitivi, independenti, pragmatici. Sa traim intr-un ritm alert, sa fim productivi, sa ne atingem scopurile personale. Timpul limitat de care dispunem e pretios si devenim selectivi in alegerea modalitatilor de investire a lui. Atat de selectivi, incat uitam adesea sa privim in jur, dincolo de interesele noastre imediate.

Sunt atat de multe lucruri in societatea noastra care nu functioneaza cum ar trebui, care au deraiat si care, in cele din urma, se intorc impotriva noastra si a neglijentei de care dam dovada. Omul, ca fiinta constienta si rationala, asa cum ne place sa ne consideram, si-a asumat, pe langa construirea unui sistem civic care sa-i integreze pe ceilalti semeni ai sai, si integrarea altor vietati, a altor specii, care acum fac parte din viata noastra cotidiana.

Si ajungem la problema cainilor fara stapan. Cainii strazii. I-am integrat atat de bine societatii noastre, incat au devenit un soi de oglinda a noastra. Sunt cu adevarat prietenii nostri, reflecta intocmai aspectele bune si mai putin bune ale lumii in care traim.

La noi in tara, abia in ultimii ani problema drepturilor animalelor a devenit una de interes – atat in mass-media, cat si in vietile oamenilor. Animalele din jurul nostru, aceste suflete ale caror vieti le influentam, le schimbam uneori major, iar alteori, din pacate, din neglijenta sau rea-vointa le ruinam, sunt fiinte de care trebuie sa avem grija, la fel cum avem grija de semenii nostri. In calitatea noastra de fiinte superioare, e momentul sa ne asumam responsabilitatea si sa ne indreptam atentia si inspre cei care nu se pot ajuta singuri.

arca lui noe clujIn Cluj-Napoca, singurul adapost privat  (in care sunt ingrijiti peste 150 de caini) apartine organizatiei nonguvernamentale ARCA LUI NOE. Privind in jur, stim ca problema cainilor fara stapan s-a mai ameliorat in orasul nostru, comparativ cu anii precedenti, insa nici pe departe nu s-a rezolvat in intregime. De peste 10 ani, Arca lui Noe contribuie la dezvoltarea si instalarea unei normalitati in societatea romaneasca, una in care drepturile animalelor sunt recunoscute si protectia acestora vine ca ceva natural pentru cetatenii unei tari.

Membrii acestei organizatii contribuie semnificativ la o schimbare in bine: a mediului nostru urban clujean si, mai ales, a vietii acestor animalute care depind de noi, care te privesc si asteapta, parca, o indrumare de la tine si, mai mult, asteapta mangaiere si afectiune.

Cei mai multi dintre noi iubim animalele, le indragim asa cum putem sau stim: de-aproape sau de la departare. Indiferent de modul in care o facem, e important sa intelegem care este rolul nostru in viata lor, sa constientizam ca ne putem implica in mod concret, activ, in imbunatatirea conditiilor lor de viata.

Dincolo de bucuria pe care o vezi in ochii lor doar oferindu-le putina atentie si mangaiere, rasplata e mult mai mare de atat: ai sansa sa ajuti, sa contribui concret la salvarea unor fiinte dragalase care au nevoie de ajutorul tau, desi nu pot sa iti transmita asta in mod direct, sa le oferi un adapost si niste conditii de viata care nu le stirbesc demnitatea, ci dimpotriva le ajuta sa se dezvolte armonios si sa devina ceea ce multi dintre noi stim ca sunt: prietenii si familia noastra.

arca lui noe cluj

Cum poti sa te implici concret? Arca lui Noe este unul dintre ONG-urile clujene cu deschidere inspre public, inspre toti oamenii care vor sa se implice in acest demers de normalizare. Si exista mai multe variante.

Pe scurt, activitatea organizatiei presupune cautarea de solutii personalizate, pentru fiecare caz in parte, si include adoptii (peste 3500 de adoptii in tara si in strainatate), actiuni de salvare, campanii de sterilizare (peste 5500 de caini sterilizati in intregul judet Cluj), precum si campanii de informare si consiliere pe teme precum adoptia si protectia animalelor.

Infiintata in anul 2003, de catre doamna Finuca Bora, Arca lui Noe creste ca activitate de la an la an, desi numarul membrilor ei direct implicati este destul de mic (5-10 oameni). Pentru a-si continua activitatile, insa, e nevoie de o implicare la nivel de comunitate, caci sa gasesti constant resursele care sa iti permita astfel de activitati nu este deloc usor – la noi in tara, cu atat mai putin, cand inca o astfel de mentalitate si comportament proactiv mai trebuie incurajate si dezvoltate.

Motiv pentru care, celor care iubiti animalele si va doriti sa le puteti ajuta, sa le imbunatatiti vietile, va propunem cateva modalitati de implicare concreta in activitatile acestei organizatii:

1. Puteti deveni membru al asociatiei (platind cotizatia anuala)
2. Puteti deveni membru donator, contribuind cu orice suma in urmatoarele conturi sau locatii:

Cont in lei: RO98BTRL01301205920949XX
Cont in euro: RO47BTRL01304205920949XX
Cont in dolari: RO81BTRL01302205920949XX
SWIFT: BTRLRO22CJA

Cabinet VETERINARIUS – str. Calatis, nr.5 (zona garii);
Cabinet BIOVET – cart. Manastur, Minerva (in cladirea cu PETROM);
Cabinet ZOOMEDICA – str. Pavlov, nr. 20;

3. Puteti deveni sponsor, in conditiile legii sponsorizarii nr. 32/ 1994.

4. Puteti dona bunuri si produse: hrana, custi/ casute, custi transport, materiale de constructii (pentru custi, tarcuri, etc.), consumabile (medicamente, produse pentru curatenie, etc.) Pentru donatii in bunuri va rugam sa contactati organizatia.

5. Puteti deveni voluntar:  in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie, va puteti implica in activitatile organizatiei. Rasplata morala si sufleteasca este pe masura! Detalii: www.arcaluinoe.eu/alatura-te-echipei/

arca lui noe cluj6. Puteti redirectiona 2% din impozitul anual inspre Arca lui Noe. Una dintre cele mai simple modalitati de a oferi un sprijin real in activitatile de zi cu zi ale asociatiei, redirectionarea acestei sume nu va costa nimic, dar puteti contribui semnificativ la imbunatatirea vietii acestor animale fara stapan si la cresterea numarului de animale salvate.
Este vorba de cateva minute din viata noastra care pot salva viata unui animalut minunat!

Foarte simplu:
– Descarcati cererea de redirectionare 2% de aici (click)
– Completati cererea la sectiunea I – Date de identificare a contribuabilului + semnatura stanga jos
– Scanati cererea completata astfel si trimiteti-o scanata la adresa [email protected].

Puteti depune cererea completata si printata si la una din locatiile de mai jos:

– la Cabinetul Biovet, clădirea Petrom, stația Minerva, cartier Manastur;
– la Cabinetul Veterinarius, pe strada Calatis, aproape de gara;
– pe strada Albac, nr. 2, ap. 3, cartierul Gheorgheni ;
– la Cabinetul Zoomedica, strada Pavlov, nr. 20, langa Parcul Central;
– la Petshop Pestisorul de Aur, Piata Mihai Viteazu;
– la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Cluj, Piata Avram Iancu, nr. 19

Daca nu puteti indeplini pasii de mai sus (din lipsa de timp sau din motive tehnice, neavand la dispozitie imprimanta/scanner), puteti lua legatura cu Arca lui Noe iar voluntarii organizatiei se vor intalni cu dumneavoastra pentru a va inmana, respectiv prelua, formularul.

De asemenea, cei care au drum la noi la redactie (str. Mihai Eminescu, nr. 7), vor putea gasi si aici formulare disponibile, pe care noi le vom preda mai departe organizatiei Arca lui Noe. Pentru orice intrebari puteti contacta fie direct Arca lui Noe pe adresa de e-mail [email protected], fie ne puteti scrie si noua la [email protected].

Implicarea comunitatii intr-un demers de normalizare a mediului in care traim, a interactiunii dintre om si animal, este una dintre valorile pe care ne dorim sa o cultivam in randul clujenilor care ne urmaresc. Va indemnam sa iesiti din pasivitate, sa descoperiti modul in care va puteti implica activ in a face o lume mai buna, asa cum ne-o dorim toti, fie ca e vorba de interactiunile dintre oameni, fie ca e vorba de interactiunile dintre noi si necuvantatoarele din jurul nostru.

Contact Arca lui Noe: 

Website: www.arcaluinoe.eu
Facebook: facebook.com/arcaluinoecluj
Telefon: 0746 021 044
E-mail: [email protected]

arca lui noe cluj