Aplicație interactivă despre căpușe: distribuția geografică și riscul bolilor vectoriale | USAMV Cluj

de | | 2 Minute

O aplicație interactivă oferă informații privind distribuția geografică și riscul reprezentat de căpușe și insecte hematofage

Specialiștii de la USAMV Cluj-Napoca (disciplina de Parazitologie și Boli parazitare), alături de compania Nonnagon Systems, au dezvoltat o aplicație mobilă interactivă în scopul informării populației cu privire la riscurile bolilor transmise prin căpușe și insecte hematofage.

Aplicația se numește VectExcel și este pusă la dispoziția publicului în mod gratuit, pe sistemele Android și iOS, dar și în format web »ce-ne-inteapa.ro. Cu funcție informativă și interactivă deopotrivă, VectExcel le permite utilizatorilor să vizualizeze, pe hartă, distribuția geografică a celor 32 de specii de căpușe din România, precum și a 58 de specii de țânțari și 8 specii de flebotomi. Vizualizarea hărților se poate realiza atât individual, pentru o singură specie, cât și comparativ pentru două sau mai multe specii.

Utilizatorii pot găsi informații despre bolile transmise prin vectori la noi în țară, dar și despre măsurile recomandate a fi luate în cazul în care au fost mușcați de o căpușă.

Probabilitatea de prezență a celei mai importante specii de căpușă vector din România

O altă funcție extrem de utilă a aplicației este calculul probabilității ca cea mai importantă căpușă vector din România (Ixodes ricinus) să fie prezentă în zona de localizare a utilizatorului. Acest calcul se realizează pe baza coordonatelor GPS ale aparatului mobil.

Ixodes ricinus se face responsabilă de transmiterea borreliozei Lyme, a encefalitei de căpușă, dar și a altor boli vectoriale atât la om, cât și la animale.

„Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de <citizen science>, pentru prima oară în țara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine dorește poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuție a artropodelor vector”, precizează Prof. dr. Andrei D. Mihalca, specialistul din cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Aplicația a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente”, finanțat de UEFISCDI. Proiectul este coordonat de Prof. Dr. Andrei D. Mihalca, din partea USAMV Cluj-Napoca, și de Dr. Sabina Marinovici din partea Nonnagon Systems.

–-

Informații via Biroul de Imagine și Relații Publice USAMV Cluj-Napoca
Imagine: USAMV Cluj-Napoca