Apel la filme, Festivalul TRÈS COURTS

de | | 3 Minute

Apel la filme, Festivalul TRÈS COURTS

APPEL A FILMS

pour le Festival des TRÈS COURTS Roumanie 2015
Date limite : 30 mars

Dire beaucoup en peu d’images est le challenge proposé aux réalisateurs de toute la Roumanie, qu’ils soient amateurs ou confirmés. De la fiction au documentaire en passant par l’animation ou le clip, tous les genres peuvent être explorés, la seule limite étant la durée : 3 minutes ! Vous êtes invités à participer pour expérimenter, surprendre et séduire… La date limite pour l’envoi des films est le 30 mars 2015. Pour le règlement de la compétition et plus d’information sur les prix consultez www.trescourt.ro.

APEL LA FILME

pentru festivalul TRÈS COURTS România 2015
Data limită: 30 martie

A spune multe în imagini puține este provocarea propusă regizorilor din toată țara, fie ei amatori sau profesioniști. De la ficțiune la documentar, animație sau clip, toate genurile pot fi explorate, singura limită este durata: maxim 3 minute! Sunteți deci invitați să participați, să experimentați, să surprindeți și să seduceți… Data limită de trimitere a filmelor e 30 martie 2015. Mai multe detalii despre regulament și premiile puse în jos găsiți pe www.trescourt.ro.

Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durate filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental… Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.

Un festival care are loc simultan, în întreaga lume!

Festivalul are loc în 5-14 iunie 2015, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 20 sunt din România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. În total, 28 de ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul. Astfel spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv. România participă cu 16 oraşe în festival, la care se adaugă câteva oraşe din Rep. Moldova, Ungaria si Slovacia, coordonate de la Cluj. Pentru mai multe informaţii despre locaţiile festivalului în ţara noastră, accesaţi secţinea Oraşe. Institutul Francez Cluj este coordonatorul Festivalului Très Courts în România, Ungaria, Slovacia şi Moldova. ORANGE este sponsorul principal al festivalului în România.

Selecţia – competiţia internaţională

În luna noiembrie, organizatorii francezi ai festivalului lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris vizionează peste 1000 de filme intr-un interval de 2 luni, din care reţine in jur de 50 de Foarte scurt metraje – un program de peste 2 ore- care formează selecţia internaţionala. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.

Selecţia naţională România – Around the Très Courts

Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului.  Astfel competiţia românească « Around the Très Courts » regrupează filme sub 3 minute, realizate în România. Pentru a participa cu un film în competiţie, singura restricţie este durata: sub 3 minute. Competiţia 2014 se va deschide in ianuarie 2014. Filmele pot fi ficţiuni, animaţii, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil. In selectia finala sunt retinute in jur de 20 de filme, care vor fi proiectate în oraşele din ţară care găzduiesc festivalul. Juriul va decide câştigătorul Marelui Premiu. În fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de  Orange şi Institutul Francez Cluj. Organizatia Internationala a Francofoniei acordă un premiu special unui film romanesc care valorizeaza limba franceza si/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie; diversitate lingvistică şi culturală; dezvoltare solidară şi durabilă; educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.

Participarea cu filme în competiţie este gratuită. Pentru detalii despre competitia romaneasca, citiţi Regulamentul.

Alte selecţii

Selecţia Paroles de Femmes, formată din 20 de filme foarte scurte despre condiţia femeii în lume.

Selecţia pentru copii „Très Court Familial” cuprinde filme foarte scurte, printre care multe animaţii, destinate celor mici.