Din casă, (înapoi) la mișcare. Ce înseamnă să fii antrenor personal în pandemie? Invitată: Bianca Șoplea

de | | 7 Minute

Ce înseamnă să fii antrenor personal în pandemie?

„Trebuie să ieșim puțin din zona de confort. Atunci încep și schimbările.” Cu o vechime de peste 10 ani în domeniu, cu participări la concursuri și medalii câștigate, Bianca Șoplea este personal trainer în Cluj-Napoca, asigurând inclusiv online coaching pentru clienții ei. Rezultatele se văd, în primul rând, chiar pe ea – deși nici clienții nu se pot plânge, după cum vom putea observa. Însă Bianca ne-a vorbit despre rezultate nu doar din punct de vedere fizic, ci și ca atitudine și stare mentală. 

După un an de stat în casă, de stat în așteptare, de stat în confuzie și, pe alocuri, teamă, unii dintre noi s-au ambiționat. New year, new me. Nu? Doar că oricât de simplu sună în teorie, formarea de noi obiceiuri este extrem de dificilă. Ne-o comunică, fără greș, toate ambițiile de Anul Nou părăsite undeva pe la sfârșitul lunilor de ianuarie ale fiecărui an. 

Și atunci, dacă singuri nu reușim, poate ne-ar prinde bine îndrumarea unui antrenor personal? Mulți dintre noi poate am cântărit deja această opțiune, la un moment dat. Poate am avut rețineri. Apoi s-a întâmplat să fie 2020, un an în care lumea s-a oprit parcă în loc, din păcate la propriu, nu doar la figurat.

„Având în vedere contextul pandemiei, dar și al sezonului rece care tocmai trece, este important să ne ajutăm și să ne întărim sistemul imunitar. Trebuie neapărat să facem mișcare pentru a ne putea menține corpul la un nivel optim de funcționare.” – Bianca Șoplea

Pe un ton calm și plăcut, Bianca Șoplea, acceptând invitația noastră, ne vorbește despre programe de fitness, despre ce înseamnă să beneficiezi de sprijinul unui antrenor personal în pandemie, despre provocările din ultimul an și avantajele online coaching, dar și despre importanța sănătății mentale în tot acest context. 

I. Câteva sfaturi pentru începători, pentru cei care au rețineri, dar care își doresc un stil de viață mai sănătos

După o pandemie și o iarnă tensionată, nu-i de mirare că „moralul a scăzut destul de mult”, după cum remarcă și Bianca. Monotonia aceasta a distanțării și a statului în casă, unde acasă a devenit, pentru mulți, echivalentul locului de muncă, și-a pus amprenta asupra sănătății noastre mentale. 

„Uneori, simți că urmează să clachezi din cauza monotoniei. În momentul în care începem să facem mișcare, să practicăm un sport, începem să eliberăm hormoni care ne fac să ne simțim bine. Atât serotonina, cat și endorfinele și dopamina sunt responsabile de starea de bine pe care o avem atunci când facem mișcare, fiind benefice pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Iar acest aspect e foarte important, pentru că în 2020 sănătatea mentală, un subiect tabu înainte, a devenit un aspect important de care trebuie să ținem cont în viețile noastre.” – Bianca Șoplea

De ce să ne depășim aceste rețineri și să nu mai amânăm îmbrățișarea unui stil de viață activ, în mișcare? 

„Stăm foarte mult în casă sau la birou, iar din cauza sedentarismului încep să apară diferite afecțiuni fizice la nivelul organismului, printre care și dureri de spate sau de picioare. Când începi să practici acest sport, automat te redresezi (ca poziție), durerile încep să dispară treptat, ai o altă postură, un alt tonus muscular, te simți mai bine în pielea ta, mai încrezător/oare. Desigur, beneficiile activității fizice reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet sau anumite tipuri de cancer.”

Antrenor Personal Bianca Soplea 5
În fotografie: rezultatele obținute de două dintre clientele Biancăi Șoplea (imagini before & after).

Sfaturi practice pentru o viață mai sănătoasă: „Trebuie să ieșim puțin din zona de confort. Atunci încep și schimbările.”

Le știm și poate le auzim frecvent, nu sunt secrete bine păzite. Însă dacă e să aleagă acele trei aspecte-cheie pe care fiecare dintre noi le poate implementa pentru sine, un fel de minim necesar, Bianca Șoplea optează pentru acestea: 

  • Mișcare cel puțin 30 de minute, în fiecare zi – nu contează dacă mergi și te plimbi într-un parc, în cartier, pe scări, în bloc. E important să faci niște pași, cel puțin 8.000 – 10.000 de pași zilnic.” 
  • Apoi, e important „să bem cel puțin 2 litri și jumătate de apă în fiecare zi, pentru o hidratare optimă.”
  • Iar în ceea ce privește alimentația, Bianca pune foarte mult accent pe echilibru. 

„Când vorbim de planuri alimentare, nu e vorba de diete stricte, ci de un stil de viață sănătos: multe legume și fructe, pe cât posibil provenite din mediul lor natural (fructele pot fi și congelate, le putem folosi în diverse rețete de shake-uri sau în combinație cu ovăz), carbohidrați sănătoși și proteină. Cel mai important ar fi să evităm excesul de carbogazoase, de prăjeli, de alimente procesate, de dulciuri. Să găsim un echilibru. Nimeni nu spune că nu trebuie să-ți trăiești viața, însă e important să nu facem excese.

Dacă azi, de exemplu, am abuzat și am mâncat o pizza, o porție de paste și un desert, am grijă în următoarele zile cu ce mănânc, am grijă să-mi fac antrenamentele și să echilibrez situația. Fără excese și făcând mișcare, automat vor apărea schimbări, în primul rând la nivel mental, iar de acolo totul evoluează înspre bine.”

II. Back To Fit. Un fel de întoarcere la normalitate

Dacă tânjim după mișcare într-un cadru organizat, care ne responsabilizează și ne încurajează să ne atingem obiectivele, e bine să știm că există alternative, astfel încât să ne putem simți confortabil. 

Ca antrenor personal, Bianca Șoplea organizează antrenamentele clienților atât în sală (colaborează cu 18GYM Bună Ziua), cât și în format online. Este conștientă că deși restricțiile au fost ridicate și oamenii „au voie” să meargă la sală, nu toți se simt confortabil să o facă. În sala de fitness, regulile de igienă și distanțare, cu purtarea măștii, verificarea temperaturii la intrare și dezinfectarea aparatelor, sunt respectate cu strictețe. 

La sală vs. online coaching

În primul rând, am fost curioși să aflăm cum funcționează și ce înseamnă, mai exact, să ai un antrenor personal în pandemie, deci într-o variantă online, așa cum a fost pentru mulți în ultima perioadă: 

„Online, mă organizez și dezvolt programul în funcție de nevoile clienților: ce obiective au, care este targetul lor și de acolo ne apucăm de treabă. În funcție de timpul lor, dar și de accesoriile pe care le au acasă, le trimit săptămânal videouri, iar la sfârșitul săptămânii revenim cu feedback. Lunar, aceștia primesc aproximativ 12 videouri, iar pentru a le putea monitoriza evoluția corporale, ei îmi trimit poze și date. Dezvolt și planuri alimentare, însă doar acolo unde este nevoie și dacă se dorește acest lucru. Am clienți care deja se descurcă singuri pe partea de alimentație, pentru că au învățat să-și asculte corpul, știu ce este în regulă pentru ei și ce a funcționat.” – Bianca Șoplea 

Programul Back To Fit, disponibil în cadrul 18GYM, este doar un exemplu de provocare pe care ne-o putem asuma pentru a ne obișnui cu un stil de viață mai sănătos. Cu un plan de antrenamente diversificate, cu asistență și monitorizare corporală, dar și cu un plan alimentar echilibrat și îndrumarea potrivită, parcă-parcă e momentul să mișcăm, să ieșim din starea aceasta de inerție și sedentarism.

Antrenor Personal Bianca Soplea 3
În fotografie: rezultatele obținute de doi dintre clienții Biancăi Șoplea (imagini before & after).

Care sunt însă avantajele formatului online, mai ales în vremurile pe care le trăim? 

În urma experiențelor avute de clienții ei, Bianca Șoplea le evidențiază pe acestea: 

  1. Scapi de drumuri și salvezi timp (scoți din ecuație drumul pe care îl făceai până la sală, uneori prins în trafic, salvând totodată timpul aferent);
  2. Te bucuri de confortul casei tale, fără alte persoane și grija că le-ai deranja sau încurca, fără grijile privind aglomerația sau eventuale contaminări;
  3. Echipamentul ți-l alegi în funcție de cât de comod îți vine și nu mai este nevoie să te schimbi de haine, cum faci la sală;
  4. Antrenamentele le faci când dorești, când timp și când simți nevoia, în funcție de programul tău. „De exemplu, pentru mame este mai greu să meargă la sală, însă așa, în format online, reușesc și ele să jongleze mai ușor cu îngrijirea celor mici, își iau o scurtă pauză, își fac antrenamentele, își reiau apoi cu ușurință activitățile.”
  5. Îți creezi ambianța dorită, cu muzica ta preferată, în spațiul în care te simți confortabil.

Există însă și un mic-mare dezavantaj, de care e bine să fim conștienți. 

„În schimb, motivația ți-o găsești mult mai greu dacă faci antrenamentele de acasă. Antrenorul personal nu poate să stea lângă tine, să te corecteze constant – căci făcând exercițiile, este posibil să le greșești (cu siguranță le greșești, mulți o fac) și nici să te încurajeze în timp real. Mulți, din păcate, renunță. Nu își fac seturile complete de exerciții, de exemplu. Își pierd motivația. Excepție fac cazurile cu antrenamentele pe Zoom, unde pot corecta și stimula clientul în timp real. La sală este mai motivant, nu îți este distrasă atenția (de telefoane, social media), nu ești scos din acel mindset pe care ar trebui să îl ai.

Bianca Soplea Personal Trainer

III. Cea mai mare provocare ca antrenor personal în pandemie? 

Precum numeroase alte industrii și activități profesionale, sălile de fitness și antrenorii personali au trecut și ei printr-o serie de provocări în 2020 (cu prelungire). Am fost curioși să aflăm care a fost cea mai mare provocare pe care Bianca Șoplea, ca personal trainer, a simțit-o în ultima perioadă: 

„Cred că cea mai mare provocare pentru mine a fost să pot satisface nevoile de fitness ale tuturor clienților, în contextul în care am avut oameni speriați. Cumva, am reușit să găsim un mijloc, o soluție, astfel încât să se simtă și ei confortabil și să poată să-și facă în continuare antrenamentele. În rest, ne-am adaptat toți foarte repede. La sală, clienții au devenit mai puțin speriați, s-au simțit mai confortabil când au văzut că respectăm cu strictețe măsurile impuse de pandemie.”

Întâlnirea cu Bianca a fost ca un reminder al lucrurilor importante: să fim echilibrați, să nu facem excese, să avem grijă de noi. Dacă în 2020 nu am mers la sală din motive evidente, poate reușim acum să nu ne mai abandonăm obiectivele (nu doar pe cele de la început de an). Iată, soluții și alternative există și pentru cei care, din diverse motive, nu vor să meargă în sală.

„Iubesc ceea ce fac și nu l-aș putea un „job”. Cea mai mare satisfacție este să-mi văd clienții fericiți, să-i văd nu doar că ajung la rezultatele pe care și le-au dorit, ci și că aleg să continue să aibă un stil de viață sănătos și activ.” 

Pe Bianca Șoplea o puteți urmări pe pagina de Facebook Bianca Șoplea FitHealth sau pe Instagram @bianca_soplea.

Bianca Soplea Personal Trainer 2