Anticariate în Cluj, comori pe rafturi…
Pasionații de lectură știu că nimic, nici o tehnologie de secol XXI nu poate înlocui farmecul paginilor unei cărți, foșnetul ușor al trecerii lor printre degete, ca simbol al interiorizării de noi cunoștințe, noi povești, noi personaje din lumea Cuvintelor.
În Cluj, librăriile par să își recapete statutul. Încet, încet, oamenii revin la cărți, ca formă de dezvoltare, de relaxare, de educație. Cum rămâne cu anticariatele? Vechi sanctuare ale cărților trecute prin viață (și prin vieți), anticariate în Cluj găsim din ce în ce mai rar. Totuși, acelea care mai sunt, au o ofertă impresionantă.
În general, privind din exterior, de pe stradă, nu ai crede că interiorul vreunui anticariat adăpostește atât de multe comori pe rafturi! Vă provocăm să îndrăzniți a păși în anticariatele din Cluj. Nu sunt multe, dar sunt impresionante. Le puteți lua la rând, în ordinea de mai jos, ca un traseu urban cultural.
Anticariat Röser (str. Matei Corvin, nr. 3)
Îndreptându-ne spre Casa Matia Corvin, pe partea stângă, după Burger House și înainte de Bistro Viena, ne putem opri la Anticariat Röser. Spațiul este generos, cu un perete întreg cu rafturi ticsite de cărți pe partea stângă, alte cărți în zona centrală a încăperii, dar și pe laterale. Anticarul ne zâmbește și ne poftește bucuros să-i descoperim comorile de pe rafturi.
Ne anunță că deși majoritatea volumelor de beletristică sunt în limba maghiară, are și volume în limba română, mai mult din domeniile tehnice și, totodată, putem regăsi aici primul volum și prima ediție din „Documente privitóre la istoria Românilor” (1876-1900), din seria colecției Eudoxiu de Hurmuzaki.
Anticariat – str. Virgil Fulicea
Trecând de Bistro Viena, facem îndată stânga pe str. Virgil Fulicea și chiar acolo putem observa o mică intrare într-un alt anticariat. Vă recomandăm să coborâți treptele anticariatului, veți rămâne surprinși de numeroasele volume care și-au găsit aici o cas temporară și de cât de eficient este ocupat spațiul cu toate aceste cărți vechi…
Anticariat Academic (Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 32 și str. I.C. Brătianu, nr. 8)
Din Piața Muzeului, ne îndreptăm spre Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 32, iar apoi mergem pe I.C. Brătianu, nr. 8. La cele două adrese putem regăsi Anticariatul Academic, unul dintre cele mai renumite din Cluj și, de altfel, unul dintre cele mai mari anticariate din țară, ca număr de volume deținute.
Anticariat Academic impresionează prin oferta cărților din domeniul umanist: artă, istorie, filosofie, literatură, teologie, etc.
Anticariat de stradă – Piața Unirii, colț cu str. Episcop Ioan Bob
Poate cel mai vizibil anticariat, intrat în conștiința comună a tuturor clujenilor, nu doar a celor pasionați de domeniu, este cel din Piața Unirii, aflat în gangul ce dă înspre strada Episcop Ioan Bob. Este un anticariat privat, de stradă, ce oferă puțină culoare culturală și boemă micului spațiu ocupat acolo, la intrarea în gang.
Anticariat Alef (str. Gheorghe Șincai, nr. 5)
Ultima oprire o facem la Anticariat Alef, aflat pe str. Gheorghe Șincai, nr. 5, un mic spațiu valoros al Clujului, ce ne întâmpină zi de zi cu volume tentante, câteva așezate pe treptele anticariatului, restul așezate frumos pe rafturi…
Ce alte Anticariate în Cluj mai cunoașteți? Dați-ne de știre pentru a extinde traseul urban al anticariatelor clujene! 🙂
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook