Ansamblul monumental Matia Corvin – cine sunt vasalii de pe statuile din jurul regelui?
Știm cu toții cine a fost regele și personajul central din Ansamblul Monumental Matia Corvin. Dar cum rămâne cu statuile din jurul său? Cine sunt acei oameni care stau de o parte și de alta a regelui? Ce au făcut ei? Echipa Cluj.com – Ghid Local vă propune, astfel, o mică lectură prin care descoperim cine sunt cei patru vasali ai lui Matia Corvin din Ansamblul Monumental din centrul orașului.
Blasius Magyar (Magyar Balázs)
Prima statuie din partea stângă îl reprezintă pe Blasius Magyar (Magyar Balázs). Acesta a fost un comandant militar în armata Ungariei, începându-și cariera încă din timpul lui Iancu de Hunedoara, tatăl regelui, care a fost guvernator în acea vreme. Datorită capabilităților sale și aptitudinile militare de neegalat, va ajunge comandant militar al „Țării de Sus”, adică Slovacia din zilele noastre. Mai târziu va primi titlul de ban al Croației, această funcție fiind cumulată de statutul său ca și comandant al frontierei sudice a regatului.
De asemenea, Blasius Magyar a îndeplinit și funcția de voievod al Transilvaniei între anii 1473-1475. Din această perioadă trebuie menționat rolul important pe care el l-a avut în Bătălia de la Vaslui, unde a condus trupele secuiești din alianța polono-ungaro-moldovenească împotriva trupelor turco-valahe și a asigurat victoria coaliției creștine.
Paul Chinezu (Kinizsi Pál)
După statuia bătrânului general, cu un steag în mână și parcă strigând vorbe de glorie pentru seniorul său, Paul Chinezu (Kinizsi Pál) este cea de-a doua statuie de la baza lui Matia Corvin. Numele său nu are nici o legătură cu China, după cum ne-ar duce gândul. Într-un document oficial, el apare menționat ca și „Paulus de Kenezy”, cuvântul kenez însemnând cneaz în limba maghiară. În graiul românesc arhaic, acest cuvânt se pronunța „chinez”, rămânând cunoscut astfel drept urmare. Paul Chinezu s-a născut în jurul anului 1432 în comuna din județul Timiș ce îi poartă astăzi numele, Satchinez. Detaliile acestea, însă, sunt puțin neclare și nu se poate confirma veridicitatea lor cu exactitate, dar sunt acceptate oficial.
Conform povestirilor, și-a petrecut copilăria ca morar și ajunsese atât de puternic încât putea ridica piatra de moară cu ușurință. A început ca un simplu soldat în armata regelui, dar datorită talentului său nemaiîntâlnit, precum și a forței sale herculene, a fost avansat în rang și a devenit comite de Timiș, primind și propriul său castel. A stat în această funcție timp de 16 ani, iar perioada aceasta a fost cunoscută ca una de prosperitate pentru Banat, atât din punct de vedere economic, cât și militar. Un moment remarcabil pentru care comitele Timișului nu va fi uitat niciodată este bătălia de la Câmpul Pâinii. Acolo, el a învins armata otomană, formată din 30.000 de soldați. Se spune că, după luptă, armata sa a dat un ospăț, unde Paul Chinezu a jucat bătuta cu doi turci la subraț și unul în dinți.
Ștefan Szapolyai (Szapolyai István)
Prima statuie din partea dreaptă îl reprezintă pe Ștefan Szapolyai (Szapolyai István). Acesta a fost palatinul Regatului Ungariei în perioada lui Matia Corvin și un important nobil maghiar. A fost, așadar, un om apropiat al regelui Ungariei și unul dintre cei mai importanți vasali ai săi. Statuia sa îl reprezintă fluturând steagul Regatului înspre Matia Corvin. A deținut funcția de palatin din anul 1492 până la moartea sa, în anul 1499.
Ștefan Báthory (Báthory István)
Familia Báthory este arhicunoscută nu doar pe la noi, ci în toată Europa, atât prin domniile lor ce au avut influențe majore asupra spațiului european cum îl știm chiar și astăzi, cât și prin legendele ce se spun despre această familie. Așadar, a doua statuie din partea dreaptă îl reprezintă pe Ștefan Báthory (Báthory István). Acesta a fost voievod al Transilvaniei, funcție pe care a primit-o în urma unei misiuni de a conduce o campanie militară în Țara Românească pentru a-l pune Vlad Țepeș pe tron în locul lui Laiotă Basarab. Așadar, Báthory a fost pus în fruntea unei armate de 21.000 de ostași.
Cu ajutorul cunoscutului domnitor valah Vlad Țepeș, Ștefan Báthory a reușit să îndeplinească scopul campaniei sale în Țara Românească. Totodată, l-a și ajutat pe Ștefan cel Mare să îi alunge pe turci din Moldova în acest timp. De asemenea, voievodul Transilvaniei a participat și la bătălia de la Câmpul Pâinii, amintită mai devreme, care, după cum bine știm, s-a terminat cu înfrângerea turcilor și ospățul de după. Despre statuia sa se spune că poartă chipul lui János Fadrus, sculptorul care a realizat întregul complex statuar.
Vasalii regelui Matia Corvin au fost alături de el de la bun început până în zilele noastre. Ei sunt ca niște adevărați străjeri, dispuși să îl apere și să îl servească pe regele lor. La urma urmei, acesta a fost unul dintre cei mai iluștri monarhi din Europa, iar istoricii vorbesc și astăzi de el cu cuvinte de laudă.