Analiza apei pentru verificarea calității acesteia – informații practice
O analiză fizico-chimică și microbiologică cuprinzătoare a apei este extrem de importantă pentru a cunoaște parametrii reali și starea acesteia. Cel mai adesea, analiza fizico-chimică este primul pas în alegerea metodei potrivite de tratare a apei. Colectarea probei de apă în sine are o influență considerabilă asupra rezultatelor și preciziei testelor.
Analiza apei – de aici ar trebui să începi
Analiza apei este esențială pentru a cunoaște proprietățile reale ale apei și compoziția acesteia. Acest lucru este extrem de important, mai ales pentru persoanele care folosesc propriile surse de apă. Unii compuși chimici prezenți în apă pot avea un efect extrem de negativ asupra organismului, dar și asupra stării tehnice a instalației și confortului utilizării apei.
Microorganismele sunt, de asemenea, o amenințare reală. Anumite tipuri de bacterii pot contribui la intoxicații alimentare și chiar la boli.
În cazul în care rezultatele analizei apei se abate de la standardele stabilite privind calitatea apei destinate consumului uman, apa nu este adecvată pentru uz alimentar și trebuie tratată.
Merită amintit că aceste analize apa stau cel mai adesea la baza alegerii metodelor de tratare a apei. Datorită lor, este posibilă selectarea precisă a dispozitivelor de filtrare, a cantității și a tipului de depozite. Doar selectarea metodelor de tratare a apei pe baza rezultatelor testelor poate aduce rezultate reale în îmbunătățirea calității apei.
Laboratoarele care oferă analize ale apei, oferă de asemenea și analize pentru sol sau analize pentru deseuri, în urma cărora pot fi dezvoltate diferite strategii eficiente pentru eliminarea poluării.
Prelevarea probelor pentru analiza apei – sfaturi utile
Unul dintre cele mai importante aspecte este alegerea corectă a locației de admisie a apei. Este recomandat să alegi robinetul cel mai des folosit. Acesta este de obicei punctul de admisie a apei din bucătărie sau baie. Chiar înainte de a lua o probă, asigură-te că robinetul este etanș. Este important să elimini orice suprapuneri suplimentare.
Proba nu trebuie luată de la un robinet care este în stare tehnică proastă, corodat și amplasat într-un loc cu acces greu. În plus, cel mai bine este ca designul robinetului să împiedice amestecarea apei rece și calde, căci trebuie utilizată întotdeauna apă rece pentru testare.
Dacă urmează să fie colectată apă atât pentru analize fizico-chimice, cât și pentru analiza microbiologică, apa pentru testarea bacteriilor trebuie colectată mai întâi.
Dacă analiza apei nu arată nicio anomalie, nu ai de ce să îți faci griji. Cu toate acestea, dacă parametrii nu respectă standardele aplicabile, merită să contactezi un specialist cu rezultatele analizelor și să găsești cea mai bună modalitate de a face față problemelor legate de calitatea apei.