Amenințările cibernetice sunt în creștere! Tu știi ce vulnerabilități există în compania ta?
Peisajul digital se află într-o schimbare permanentă, iar odată cu diversificarea metodelor de atac cibernetic, companiile trebuie să fie conștiente că se află în fața unor riscuri majore. Potrivit unui raport al IBM Security, costurile unei singure breșe de securitate pot depăși 4 milioane de dolari, astfel că activitatea companiilor poate fi afectată profund. În fața acestei situații, se impune o evaluare a vulnerabilităților pentru sistemele IT din organizații.
Care sunt principalele vulnerabilități pe care le pot prezenta companiile?
O strategie robustă de cybersecurity și un plan eficient de Software Development, care să includă măsuri de protecție încă din faza de dezvoltare a soluțiilor software utilizate în companii, sunt acum mai importante ca oricând. Se impune o astfel de evaluare mai ales în urma constatărilor făcute de specialiștii în domeniu: studiile Institutului Ponemon arată că 83% dintre companii nu sunt pregătite să facă față unor atacuri cibernetice complexe, mai ales acele companii care nu au făcut o evaluare prealabilă a punctelor vulnerabile existente în sistemele lor. În lipsa unor evaluări de acest fel, apar breșe exploatabile, însă monitorizarea continuă și intervențiile prompte pot ajuta la prevenirea lor.
Care sunt, de fapt, principalele puncte vulnerabile pe care companiile ar trebui să le identifice în vederea implementării unei strategii de Cybersecurity eficiente? Printre acestea se numără lipsa actualizărilor de securitate, accesul necontrolat la date sensibile, respectiv insuficiența măsurilor de protecție pentru dispozitive și aplicații. De asemenea, soluțiile software care nu mai primesc actualizări de securitate sunt ținte ușoare pentru atacatori.
De asemenea, accesul excesiv la date confidențiale fără restricții clare și autentificare avansată crește riscul de atacuri interne sau de scurgeri accidentale de date, așa cum implementarea insuficientă a măsurilor de protecție pentru dispozitive mobile și utilizarea nesigură a rețelelor externe facilitează infiltrarea malware-ului și accesul neautorizat.
De ce este importantă evaluarea vulnerabilităților?
Pentru a evita pierderile majore de date sau resurse financiare, evaluarea vulnerabilităților este imperativă. O astfel de evaluare implică identificarea sistemelor și aplicațiilor expuse riscului, precum și a vulnerabilităților tehnice care pot fi exploatate. Studiile arată că, fără o evaluare clară, companiile sunt de două ori mai expuse atacurilor, în timp ce implementarea unor metode de detecție și prevenție timpurie reduce riscul de atacuri și contribuie la o apărare proactivă, eficientă.
Mai mult decât atât, este necesară asigurarea conformității cu Directiva NIS2. Este vorba despre cerințele impuse mai ales companiilor care operează în sectoare critice, dar și celorlalte: standarde mai ridicate pentru protecția infrastructurilor esențiale și raportarea unor incidente cibernetice, astfel încât să fie întărită securitatea cibernetică la nivel european.
Amenințările cibernetice se află într-o creștere continuă, însă evaluarea vulnerabilităților și adoptarea unor măsuri de securitate adecvate ar putea fi considerate vitale în anumite circumstanțe. Alinierea la reglementările de securitate, cum este Directiva NIS2, precum și investiția în măsuri de securitate adaptate oferă companiilor un scut digital esențial pentru obținerea și asigurarea succesului pe termen lung.