Am fost la Bonțida. Cu ce gânduri (și așteptări) mergem la festival? | EC_Special

de | | 5 Minute

Cu exact o săptămână înainte de începerea festivalului, am fost la Bonțida. Dacă ne urmăriți pe rețelele de socializare, cu siguranță ați observat voi ceva. Am avut ocazia să descoperim, spontan și în exclusivitate, ce pregătiri se făceau pentru EC_Special pe domeniul Castelului Bánffy. Așa am aflat că baloanele cu aer cald vor lua locul scenei mari din anii trecuți, că la castel vor răsuna și ritmuri de jazz sau că una dintre scene își schimbă ingenios „culoarele de trecere”. Dincolo de fotografii și filmulețe, vrem să împărtășim cu voi ce-am aflat și alte câteva gânduri. 

La ora 20:00, porțile ni s-au deschis și am trecut cu emoții de intrarea principală a festivalului. Nu putem vorbi în numele tuturor celor prezenți la acest „tur de explorare”, însă în primele câteva minute – nouă, cel puțin – ni s-a părut că eram asemenea unui grup de copii confuzi, rătăciți. Ni s-au deschis porțile „locului de joacă”, însă a trecut atât de multă vreme (și ce vremuri!), încât nu prea mai știm ce să facem odată „lăsați în voia noastră”… 

SEDUCE ME ONCE AGAIN

Acesta era mesajul care ne-a întâmpinat. Și da, ne era dor de panoul cu litere. După câțiva pași, câteva fotografii, câteva momente de confuzie (sau rețineri?), câteva reîntâlniri și îmbrățișări scurte, cam toți cei prezenți (jurnaliști, mici sau mari influenceri, oameni din domenii creative și alții așa ca noi, de pe la diverse site-uri locale) am început să ne mișcăm și să chiar explorăm…

Prima oprire, în zona de confort: Hideout

Să vă spunem: nu ne-am dat seama că ne era dor, până nu ne-am pierdut pașii printre copaci și lumini, până nu ne-am făcut confortabili prin Hideout. Dacă Electric Castle are o zonă de confort psihic și emoțional, parcă aici ar fi. Să descoperi domeniul castelului Bánffy atât de mare și pustiu – căci așa l-am simțit în absența tuturor oamenilor care să-l străbată de ici-colo – poate fi copleșitor. În ascunzătoarea dintre copaci, pășind pe aleile din scânduri – unele vechi, altele noi, am regăsit acea familiaritate pe care o căutam. 

Cu siguranță unul dintre cele mai îndrăgite locuri de festival, Hideout va găzdui și cu ocazia EC_Special o suită de invitați speciali. Nu uitați că programul pe zile e disponibil pe site-ul festivalului sau în aplicație.

Am fost la Bontida 2

Booha Mansion și apusul de soare

Clasică, în același loc pe care îl îndrăgim toți, scena aceasta e ca un centru de echilibru. Dacă și în alți ani aveați obiceiul să admirați fie apusurile de soare de-aici, fie castelul în toată splendoarea lui, o puteți face din nou. Booha Mansion e gata de festival. 

În câțiva pași, suntem la emblematicii arbori – loc de întâlnire, de așteptare, de relaxare. Nu ne-am putea imagina festivalul fără ei.

Am fost la Bontida

BACK TO LIFE

„EC_Special e mai mult decât muzică. E o experiență completă, un festival despre tot ce ne-a lipsit în pandemie. Bonțida e locul în care Electric Special a prins viață și unde ani la rând am cântat, am dansat, am socializat, am trăit o poveste electrizantă.”

Așa și-au început organizatorii invitația aceasta la Bonțida, în decursul săptămânii trecute. Ajunși la castel, am simțit pe pielea noastră toate gândurile astea. Am înțeles și acest „back to life”, nevoia de a reveni la viața pe care o știai. Am înțeles însă și că o revenire sănătoasă se face treptat. O ediție „normală” de Electric Castle, aici în Bonțida, la capacitate maximă – așa cum mulți știm că și-ar dori, ar fi fost, poate, după un an de pandemie, o manifestare „brutală”. 

Plimbându-ne pe domeniul castelului Bánffy, ne-am convins că EC_Special e alternativa sănătoasă – o revenire treptată, o ediție „diluată” în timp și în spațiu, dacă vreți. Primele trei zile la castel (6-8 august) sunt urmate de alte șapte zile în oraș (9 – 15 august); mai mult timp, mai mult spațiu de desfășurare, nu într-o doză concentrată ca în anii precedenți, ci o ediție bine echilibrată și adaptată acestei veri. 

Ce ne așteaptă la Bonțida? 

Trei zile de festival în care să ne potolim dorul, să regăsim vechile locuri și scene de care ne leagă atât de multe și, aici, să îndrăznim să trăim noi experiențe, să ne creăm noi amintiri. 

Fără „main stage”, dar cu baloane cu aer cald

Una dintre principalele modificări pe harta festivalului ține de absența scenei principale – așa cum o știam din anii trecuți. Spațiul nu va rămâne însă pustiu. Organizatorii spun că aici vom găsi… baloane cu aer cald. Ni le tot imaginăm în apus de soare de când am aflat de ele și abia așteptăm ziua de vineri! 

Bontida EC Special

Cea mai mare scenă: Shizzle Bass Stage

Cea mai mare scenă de la Bonțida va fi în acest weekend Shizzle Bass Stage (ca structură, vechiul Hangar). Spre deosebire de alți ani – dar și de orice alte mari scene, în general – veți vedea însă că amplasarea artiștilor se va face diferit, scena propriu-zisă fiind montată pe una dintre laturile lungi ale structurii. Ne surâde ideea. Sau cel puțin ne-a intrigat. Teoretic, o astfel de amplasare ne permite nouă, celor din public, să circulăm mai liber, mai ușor dintr-o parte în cealaltă a spațiului, rămânând însă relativ aproape de artiști din orice unghi. 

Jazzy Stage la Castel

Castelul propriu-zis va fi mai liniștit în acest an, cu o scenă „jazzy” pe latura sa nordică și două-trei spații de recreere, distracție, băuturi. De altfel, clădirea castelului trece prin transformări notabile. Vă mai amintiți cum arăta castelul în urmă cu mulți ani, poate la prima ediție de festival? Dacă aveți poze, trimiteți-ne și nouă! 

În continuare, lacul rămâne un spațiu ideal de relaxare. 

Castelul Banffy

Dance Garden și The Beach

Mai mici și intime în comparație cu restul scenelor, cele două locuri prind și ele viață în weekendul 6 – 8 august. Ce vă putem spune e să nu vă uitați spiritul jucăuș acasă, căci la Dance Garden veți ajunge doar după ce veți trece de spațiul de joacă! Iar nisipul de la The Beach Stage era și el pregătit de festival; poate vara 2021 o fi vara în care ajungem și noi într-una din nopți să ne distrăm aici (am cam ratat scena edițiile trecute).

EC_Special by Electric Castle

În loc de concluzie

Bonțida, localitatea, am găsit-o plină de viață, cu o mulțime de tineri plimbându-se pe străzi după ora apusului. Dintre acestea, una era cât se poate de animată. Știți cum sunt aleile principale ale Parcului Central din Cluj-Napoca în câte-o zi de duminică? Așa era această stradă din Bonțida: cu localnici (mulți tineri și adolescenți) ieșiți la plimbare, agale, câte doi, câte trei, oameni socializând și o stare generală de relaxare, de „seri de vară”. Comparând cu pustietatea din multe sate românești, priveliștea aceasta și atmosfera vie din Bonțida ne-au făcut să zâmbim. 

Ne vedem la Castel, așadar. Iar apoi în oraș. Dar întâi la Castel! 


Ultima fotografie nu este realizată de noi, ci este preluată via Electric Castle, fiind de la o ediție anterioară a festivalului. Ne-a plăcut și i-am făcut loc aici, în așteptarea EC_Special.