Aluniţele – când avem nevoie de un examen dermatoscopic?
Nevii melanocitari, numiti popular alunite, reprezinta acumulari de melanocite (celulele care dau pigmentatia pielii). Ele apar in primul rand datorita expunerii la radiatiile ultraviolete emise de soare sau de surse artificiale-solar. Cu cat expunerea este mai frecventa si mai intensa cu atat numarul si dimensiunile lor cresc.
Din pacate aceasta expunere la radiatia ultravioleta este si principalul factor de aparitie a cancerelor de piele. Acestea cuprind carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul .
Melanomul este cancerul de piele derivat din celulele melanocitare si reprezinta cea mai agresiva forma de cancer cutanat, cu metastazare rapida (diseminare) si prognostic foarte prost daca nu este depistat la timp.
Poate sa apara ca o leziune noua sau poate sa se dezvolte dintr-un nev melanocitar (alunita) preexistent. Depistarea lui in stadiile initiale si excizia chirurgicala reprezinta singurele metodele de tratament cu sanse foarte mari de vindecare .
Examinarea care permite depistarea unei leziuni cu potential carcinogen se numeste dermatoscopie si se realizeaza de catre medicul dermatolog. Dermatoscopul este un instrument special care combină un sistem optic asemănător unui microscop cu un sistem de iluminare specială. El permite vizualizarea leziunilor cutanate în profunzime, diferenţierea leziunilor cutanate benigne de cele maligne (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom) și depistarea modificărilor precanceroase în leziunile melanocitare (nevii melanocitari=aluniţe).
Videodermatoscopia reprezinta cel mai performant sistem de inregistrare si diagnosticare a leziunilor cutanate. In cazul pacientilor cu multiple alunite se poate realiza o harta dermoscopica digitala a intregului corp ce ofera posibilitatea stocarii fotografiilor dermoscopice si localizarea leziunilor. Acest lucru permite pacientului monitorizarea precisa prin examinari periodice si comparative a alunitelor cu risc de transformare. Programul ne pune la dispozitie nu numai sistemul de studiere a detaliilor alunitelor ci si posibilitatea calcularii unui scor de risc si posibilitatea stocarii acestor date pentru comparatiile necesare la consultatiile ulterioare.
Când ar fi necesară o examinare videodermatoscopică a leziunilor melanocitare (aluniţelor)?
- La persoanele cu antecedente familiale si/sau personale de melanom sau alte cancere cutanate;
- La persoanele cu nevi melanocitari (aluniţe) multipli;
- La persoanele cu pielea deschisă la culoare, care se ard ușor la expunerea la soare (fototip I și II);
- La persoanele cu expunere frecventă la radiaţia ultravioletă (soare, saloane de bronzat, fototerapie).
In funcţie de factorii de risc și aspectul alunitelor examinarea dermatoscopică se poate repeta la 3 , la 6 sau la 12 luni.
Semnalele de alarmă care recomandă un examen dermatoscopic de urgenta sunt :
– apariţia de leziuni pigmentare (aluniţe, semne pigmentate) noi (mai ales după 30 de ani),
– creșterea în dimensiuni a unei aluniţe preexistente,
– modificarea marginilor unei aluniţe preexistente,
– modificări de culoare sau culori inomogene la o aluniţă preexistentă,
– pruritul (senzaţie de mâncărime) pe o leziune pigmentară,
– sângerarea și ulceraţia unei leziuni cutanate.
In cadrul Clinicii Medispa Cluj Napoca puteti beneficia de dermatoscopii si videodermatoscopii ale leziunilor cutanate, efectuate de medici specialisti dermatologi, in incercarea de a depista cat mai rapid leziunile care ar putea sa va puna probleme, pentru ca ulterior acestea sa fie excizate in timp util (clasic sau cu laser).
Va asteptam!
Dr. Adrian Ilonca
Medic specialist dermato-venerologie
Clinica Medispa Cluj