Soare, vară, alunițe și semnale de alarmă. Când să mergem la medic?
Pe perioada verii, inevitabil, suntem expuși la razele puternice ale soarelui. Însă puțini dintre noi știm sau conștientizăm că această expunere la soare sau, de altfel, la orice alte raze ultraviolete, cum ar fi solarul, este unul dintre factorii ce poate determina transformarea unei tumori benigne a pielii într-una malignă.
Cu cât expunerea la soare și la surse artificiale este mai frecventă și mai intensă, cu atât riscurile sunt mai mari.
E important să cunoaștem puțin terminologia medicală pentru a înțelege mai bine evoluția semnelor de pe corpul nostru și a semnalelor de alarmă care recomandă de urgență o vizită la medic.
Semne și alunițe, tumori benigne, tumori maligne?
În limbajul medical, tumorile de piele – tumorile tegumentare – includ orice creșteri anormale de celule sau țesuturi, fie că sunt benigne, fie că sunt maligne (cancer).
I. Tumorile benigne ale pielii sunt reprezentate de faimoasele „semne din naștere”, de alunițe – nevi pigmentari, veruci, papiloame, keratoze seboreice, dermatofibroame etc. De obicei sunt de mici dimensiuni, având culoarea pielii sau o culoare mai închisă.
Din cauza aspectului inestetic produs sau prin poziționarea lor într-o zonă a corpului în care pot fi „traumatizate”, ducând astfel la diverse complicații medicale, este recomandat să le urmărim evoluția, să ne informăm despre tratamentul necesar, când este cazul, să prevenim astfel o eventuală transformare a lor în tumori maligne.
II. Tumorile maligne – cancerul de piele poate fi de tipul: melanom, carcinom bazocelular, carcinom scuamocelular, epiteliom etc.
De exemplu, epiteliomul apare mai ales în cazul pielii expuse la soare. Melanomul este o formă mai gravă de cancer al pielii și apare în urma transformării maligne a unei formațiuni tumorale pigmentare.
Un alt termen medical vehiculat, despre care poate ați auzit, este cel de „tumoretă”. Este vorba de o tumoare mică.
Semnale de alarmă în cazul semnelor din naștere și al alunițelor (nevi pigmentari)
Dr. Adrian Ilonca, medic specialist Dermato-Venerologie în cadrul Clinicii Medispa din Cluj-Napoca, ne face cunoscute acele semnale de alarmă care recomandă de urgență un examen dermatoscopic.
– apariția unor leziuni pigmentare (aluniţe, semne pigmentate) noi (mai ales după vârsta de 30 de ani);
– creșterea în dimensiuni a unei aluniţe preexistente;
– modificarea marginilor unei aluniţe preexistente;
– modificări de culoare sau culori inomogene la o aluniţă preexistentă;
– pruritul (senzaţie de mâncărime) pe o leziune pigmentară;
– sângerarea și ulceraţia unei leziuni cutanate.
Totodată, o atenție deosebită pentru pielea lor și pentru evoluția leziunilor melanocitare (alunițelor) ar trebui să o aibă persoanele care au în familie cazuri de melanom sau alte tipuri de cancer de piele, persoanele care au alunițe multiple, care au o piele deschisă la culoare și care, la expunerea la soare, se ard cu ușurință, precum și cele care se expun în mod frecvent la radiații ultraviolete, fie că e vorba de soare, fie de solar sau fototerapie.
Cum putem depista semnele pielii care pot suferi transformări și pot aduce complicații medicale?
La Clinica Medispa, putem beneficia de examene dermatoscopice sau examinări videodermatoscopice, realizate de medici specialiști. E important să depistăm rapid și, mai ales, din timp acele semne, alunițe sau leziuni ale pielii noastre care ne-ar putea crea probleme medicale serioase pe viitor.
Depistarea melanomului, de exemplu, în stadiile sale inițiale, urmată de excizia chirurgicală reprezintă singurele metode de tratament cu șanse foarte mari de vindecare.
Ce presupune examenul dermatoscopic? Este o examinare realizată de către medicul dermatolog pentru depistarea leziunilor cu potențial carcinogen. Se realizează cu un instrument special (dermatoscop) ce combină un sistem optic asemănător microscopului cu un sistem de iluminare specială. Cu ajutorul acestui instrument, medicul dermatolog poate vizualiza în profunzime leziunile cutanate, le poate diferenția pe cele benigne de cele maligne și poate depista modificările precanceroase din alunițe.
Videodermatoscopia este cel mai performant sistem de înregistrare și diagnosticare a leziunilor cutanate. În urma examinărilor, pacientul poate beneficia de o hartă dermoscopică digitală a întregului corp ce stochează fotografiile dermoscopice și localizarea leziunilor. Astfel, prin examinări periodice și comparative, pot fi monitorizate acele alunițe ce prezintă risc de transformare malignă.
Expunerea la soare e inevitabilă și, în limite normale, este, desigur, chiar indicată. Să nu uităm însă de sănătatea noastră, să acordăm atenție pielii, mai ales pe durata sezonului cald și să nu neglijăm acele semnale de alarmă. Depistarea din timp a transformărilor alunițelor, din tumori benigne în cancer de piele, ne poate asigura șanse mari de vindecare.