Alexandru Sava

de | | 3 Minute

Cel de-al patrulea membru al echipei de expeditie „8156 metri pentru Cluj – Manaslu 2013”  este Alexandru Sava. El va fi cel care ne va aduce dovezi vii din timpul calatoriei, acesta fiind fotograf si de asemenea un impatimit al alpinismului si escaladei.
Alexandru Sava este din Suceava si locuieste de 6 ani in Cluj Napoca, are 26 de ani, iar muntii i-au devenit in ultimii ani cei mai buni prieteni, care pentru el merita suprinsi in splendoarea lor, in cat mai multe ipostaze si momente ale zilei.

Evident ca o expeditie de asemenea anvergura isi merita propriul fotograf. Alex isi va indeplini doua mari vise : acela de a ajunge „by foot” pe un varf de 8000 de metri si acela de a face fotografii pe un 8 miar ( limbaj de cod in alpinism). Experienta sa montana l-a determinat sa aleaga ca specializare fotografia sportiva de care el se declara absolut fascinat, pentru ca acelasi munte nu arata niciodata la fel. Alex este in prezent membru al Clubului Alpin Roman, sectia universitara Cluj.
Acesta a parcurs ture vara si iarna in Rodnei si Fagaras acestia din urma fiind cunoscuti prin faptul ca ofera sansa unei pregatiri riguroase pentru Himalaya, prin gradul lor de dificultate ridicat. In 2012 Alex a participat la o expeditie in Peru in Anzi, mai exact in Cordillera Blanca. Fotografiile facute acolo sunt absolut uimitoare si le puteti gasi pe http://byalexsava.com/.

L-am intrebat pe Alex detalii despre cum va reusi din punct de vedere tehnic, fotografic sa pozeze la o altitudine atat de mare? Pana la tabara de aclimatizare numarul 3 la circa 5500, 6000 de metri, fotografiile vor fi realizate cu ajutorul unui aparat profesionist de calibru mare. Mai sus, evident orice greutate in plus conteaza. In concluzie aparatul DSLR cu obiectivele speciale, care cantaresc impreuna aproximativ 3 kg vor ramane in tabara, Alex pornind mai departe cu un aparat compact de la Nikon, Coolpix A, menit sa capteze aproape la fel de fidel peisajele ca si cel precedent.
Alex colaboreaza cu cei de la Nikon, care ii furnizeaza aparate de fotografiat sofisticate pentru expeditiile la care acesta participa.

Se pare ca un aparat profesionist rezista din punct de vedere al bateriei la temperaturi atat de scazute cum vor fi pe Manaslu. Fotografiile pot fi in „pericol” la o eventuala inghetare a obiectivului, lucru pe care Alex l-a experimentat in Anzi. Important este ca aclimatizarea la altitudini atat de mari sa fie realizata cu succes, deoarece peste 6500 de metri, organismul incepe sa se confrunte cu marele greu al lipsei de oxigen. Aici chiar si a apasa pe butonul aparatului de fotografiat poate reprezenta un gest dificil de realizat in conditii extreme.

Intalnirea de ieri cu Alex Sava a fost revigoranta si optimista. Cum mai scriam si in articolele trecute, este fascinant sa cunosti oameni care au ales in ciuda unor riscuri mai mari sau mai mici sa mearga pe drumul lor. Sa fii fotograf liber profesionist nu este usor. Sa faci fotografie sportiva nu te pune in cele mai confortabile situatii. Totusi este fascinant sa ai acces la lumea vazuta prin ochi diferiti decat ai tai prin intermediul fotografiilor surprinse pe munte.

Ii dorim lui Alex mult succes si concentrare maxima pentru a ne aduce de pe Manaslu cele mai frumoase imagini. Astfel vom vedea direct prin ochii unui membru al echipei cum a fost acolo, ce dificultati pot aparea neasteptat (ne dorim sa nu fie cazul) si evolutia expeditiei in sine. Cu acest prilej, fotograful nostru „de serviciu”, va adauga la portofoliul sau deja vast, un 8 miar fotografiat in cele mai bune si frumoase ipostaze ale sale.

Suntem alaturi de Alex aici :
https://www.facebook.com/pages/By-Alex-Sava/155307804606604

si aici :
http://byalexsava.com/