Job controversat: ce înseamnă să fii agent imobiliar la Cluj?
Da, să discutăm puțin despre ingrata meserie de agent imobiliar în România. Condimentăm perspectiva cu aroma specifică pieței imobiliare din Cluj și obținem o savuroasă și interesantă varză à la Cluj. Nu neapărat și ușor de digerat, însă, căci să fii agent imobiliar rămâne un job controversat în societatea românească.
Care este imaginea tipică a unui agent imobiliar, deci? Prejudecățile creionează (încă) imaginea agentului care apelează la mijloace dubioase pentru a se interpune între vânzător – cumpărător. Proprietarul își publică anunțul, cu fotografii și câteva informații, pe diverse site-uri sau ziare. Agentul imobiliar preia anunțurile și, implicit, este contactat de către potențiali cumpărători. Se cere comision. Se consideră inutilă intervenția și existența acestui job. Iar dacă el se reduce la atât, într-adevăr, astfel de servicii nu sunt necesare.
„Unii oameni au o concepție învechită în ceea ce privește intermedierea tranzacțiilor imobiliare. Așa cum este românul: se pricepe la orice și știe să facă de toate, așadar nu dorește să plătească pe cineva specializat în domeniu, să apeleze la serviciile unei persoane care ar face anumite lucruri într-un mod profesional și care analizează de 10 ori cu mai multă atenție și mai profund contextul general, decât o persoană interesată fie doar să cumpere / vândă, fie doar să închirieze o proprietate.” – Oana Musca @ Zoom Imobiliare
Comisionul – ca plată a unui serviciu
Împreună cu piața imobiliară, însă, care în Cluj este în plină expansiune și nestăvilită dezvoltare, s-au dezvoltat și agențiile imobiliare care, acelea care au priceput cu adevărat dinamica urbană a Clujului, au priceput și că trebuie să devină cu adevărat utile clienților, dacă vor să supraviețuiască.
Serviciile agențiilor imobiliare, în ton cu nivelul calitativ al altor servicii din Cluj, s-au îmbunătățit. Jobul de agent imobiliar rămâne, în schimb, controversat. Pe de-o parte, oamenii aceștia ne salvează timp, alergări inutile, adică ajutorul e binevenit, pe de altă parte, nu ne convine să plătim acel comision. Pe care, dacă l-am vedea pe drept ca fiind plata unui serviciu – ca oricare alt serviciu care nu e muncă voluntară, ne-am comporta mai civilizat unii cu alții – de ambele părți.
Provocările de care se lovesc agenții imobiliari? Le aflăm direct de la sursă:
„Nu este simplu să lucrezi și să interacționezi eficient cu oamenii. Unii sunt zgârciți și, decât să plătească o sumă de bani pentru a beneficia de un serviciu, având în vedere că oricum câștigă destul de mult din închirierea sau vânzarea de imobile, preferă să „dea țepe” – adică să se folosească de agentul imobiliar, să îl poarte la vizionări, dar numai până sunt puși în fața clientului. Ulterior, încearcă să dea la o parte agenția imobiliară, să „scape” de intermediar. Este dificil când te gândești că îți irosești timpul cu astfel de persoane care nu îți respectă munca și timpul.” – Oana Musca @ Zoom Imobiliare
Pe lângă inevitabilele țepe, jobul rămâne controversat din perspectiva modului în care este perceput la nivel social, iar agenții imobiliari se lovesc constant de aceste mentalități:
„Puține persoane consideră că un agent imobiliar are o meserie, precum orice alt om care muncește și se dezvoltă într-un anumit domeniu. Sunt descurajante și frustrante situațiile în care ești nevoit să lucrezi, uneori, cu persoane ingrate sau fără bun simț, cu oameni care își revarsă problemele și frustrările în niște interacțiuni care ar trebui să fie profesionale, chiar și atunci când tu, ca agent imobiliar, te comporți frumos și civilizat.”
Din păcate, subestimăm puterea motivațională și generatoare de schimbare pe care aprecierea și respectul o poate avea. Interacțiunile clare și oneste pot da o cu totul altă direcție acestui domeniu – a cărui relevanță nu poate fi contestată sau ignorată într-o piață imobiliară precum cea a Clujului.
„Bineînțeles, există și reversul medaliei. Clienții sunt diferiți și ne bucurăm să întâlnim persoane civilizate care înțeleg rolul agentului imobiliar și, dacă iau decizia de a colabora cu noi, își asumă acest lucru. Este extrem de motivant și frumos să auzi de la astfel de clienți faptul că îți respectă munca și demersurile pe care le faci pentru a le găsi cele mai potrivite și bune oferte sau pentru a le oferi niște servicii de calitate.
Cu siguranță, ne plecăm în fața acestor persoane, cu care îți e mai mare dragul să lucrezi și să îți dai tot interesul pentru ei. Desigur, fiecare client – indiferent de buget, comportament, naționalitate sau orice alte criterii, trebuie tratat în mod egal și în mod obligatoriu cu profesionalism. Cei care, însă, au la rândul lor un comportament decent vizavi de munca pe care o depunem, te motivează, în mod clar, să te implici mai mult, mai profund. Până la urmă, cui îi place să lucreze stresat și copleșit de griji? Totuși, tonul face muzica!” – Oana Musca @ Zoom Imobiliare
Cum își schimbă agențiile imobiliare imaginea?
Sigur, imaginea stereotip a agentului imobiliar de neîncredere își are rădăcinile în realitate. Lipsa de profesionalism care încă umbrește imaginea agențiilor imobiliare și a serviciilor pe care acestea le oferă este și un efect direct al faptului că domeniul este insuficient reglementat la noi în țară, ani de zile a fost o „junglă”.
Se fac pași însă în această direcție. A apărut, de exemplu, ideea de reprezentare exclusivă, când clientul își alege un agent imobiliar căruia îi oferă exclusivitate, pe o perioadă bine delimitată. Se creează astfel contextul unor servicii oferite cu interes, profesionalism, de calitate. În loc ca agentul imobiliar să se ocupe de 100 de proprietăți într-o lună, în competiție cu toți restul agenților imobiliari din Cluj și încercând să evite eventuale țepe (și le primesc și ei), se concentrează la modul serios pe acele proprietăți unde are exclusivitate, care au devenit exclusiv responsabilitatea lui.
În plus, ca în orice alt domeniu, oameni care-și chiar fac treaba cu drag și cu profesionalism, nu sunt pe toate gardurile. La vâltoarea pieței imobiliare clujene, așa cum ne recomandăm unii altora specialiști în croitorie, reparații telefoane & laptopuri, maseuri sau medici stomatologi buni, ar trebui să recomandăm și agenți imobiliari buni.
Iar în Cluj, agențiile imobiliare chiar au început să ofere mai mult, pe lângă rolul de a intermedia relația dintre clienți și de a evalua spațiile imobiliare.
„Pe lângă evaluările imobiliare, de exemplu, Zoom Imobiliare vă poate oferi consultanță de specialitate, căci legile se află în continuă schimbare și este indicat să fiți la curent cu anumite modificări ce pot face diferența între o alegere foarte bună și o investiție total nereușită.” – agenție imobiliară clujeană
În plus, cei care aleg să colaboreze cu unele agenții, pot salva timp prețios în ceea ce privește obținerea certificatului energetic, de exemplu, beneficiind inclusiv de reduceri, cum este și în cazul Zoom Imobiliare.
Un job pentru oricine?
În urmă cu vreo 10-15 ani, poate. Este situația ingrată nu doar a domeniului imobiliar, ci și a tot ce înseamnă vânzări. S-a făcut treptat tranziția, însă, înspre un alt nivel. Jobul controversat al agentului imobiliar nu mai este deloc potrivit pentru oricine nu are altceva mai bun de făcut. Doar cei care se fac cu adevărat utili clienților rămân pe piață.
Partea bună este că nu ai un venit maxim pe care l-ai putea câștiga. Cu cât închei mai multe tranzacții, cu atât ai un venit mai mare. Programul ți-e așa cum ți-l faci, tu decizi cât de mult te implici, iar câștigurile sunt pe măsură. Independența aceasta are și minusuri: de multe ori se muncește în weekend sau după orele de lucru ale clienților (când aceștia sunt disponibili), iar venitul nu este unul stabil, constant, ci foarte fluctuant.
Și da, mai e și controversa aceasta asupra rolului tău în tranzacțiile imobiliare. Cu atât mai mult în orașul din inima Transilvaniei, unde se dispută constant prețurile și neregulile de pe piața imobiliară.
Mulțumim Zoom Imobiliare pentru experiența împărtășită!