Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care te trimit la neurochirurgie?

de | | 2 Minute

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care te trimit la neurochirurgie?

Neurochirurgia este ramura chirurgicală care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor sistemului nervos. Medicii specializați pe neurochirurgie îngrijesc pacienții cu leziuni sau tulburări ale creierului, măduvei spinării, coloanei vertebrale și nervilor periferici, adică nu fac doar proceduri care țin de chirurgia creierului, ci au experiență inclusiv în diagnosticul și tratamentul persoanelor care suferă de dureri de spate și de gât.

Sindromul de tunel carpian – o afecțiune des întâlnită la nivelul membrelor

Printre cel mai des întâlnite afecțiuni care te pot trimite la neurochirurgie se numără sindromul de tunel carpian. Acesta reprezintă o problemă care afectează membrele superioare și care constă într-o compresie nervoasă care provoacă amorțeală, furnicături și slăbiciune a mâinilor.

Acesta poate fi provocat fie de un traumatism al încheieturii, fie de la anumite mișcări repetitive, de cele mai multe ori datorate ocupației pe care o ai. Simptomele apar în special pe perioada nopții când te poți trezi cu mâna amorțită și durere chiar până spre umăr. Dacă la început senzația de amorțeală și furnicăturile pot trece doar scuturând mâna, în timp se poate agrava și atunci se recurge la intervenție chirurgicală pentru a rezolva această problemă.

Durerile de spate – cum scapi de ele?

Durerile de spate reprezintă o mare problemă actuală, foarte multe persoane confruntându-se cu acestea. Ele se datorează diferitelor afecțiuni, printre cele mai comune este cea de hernie de disc. Aceasta apare în urma leziunilor la nivelul discurilor intervertebrale, și anume deteriorarea nucleului pulpos, menit să absoarbă șocurile pe care coloana vertebrală le încasează de-a lungul zilei.

Cauzele apariției herniei de disc pot fi multiple, de la traumatisme pana la uzuri treptate legate de îmbătrânire și de faptul că discurile devin mai flexibile, mai deshidratate și mai predispuse la rupturi. Bineînțeles că greutatea pe care o ai, factorii genetici și chiar anumite vicii precum fumatul, pot duce la o deteriorare prematură. Ca și simptome întâlnim durerea, amorțeala și slăbiciunea și se poate încerca tratamentul mai puțin invaziv, cum ar fi ședințe de kinetoterapie și masaj sau administrarea de antiinflamatoare, însă dacă situația este mai gravă se recomandă intervenție chirurgicală pentru a se evita complicațiile.

Printre complicațiile herniei de disc întâlnim o afecțiune foarte gravă care se numește sindromul de coadă de cal care poate duce la pierderea permanentă a funcției vezicale, intestinale sau paralizia membrelor inferioare. Recomandarea este să te prezinți la consult imediat ce întâmpini dureri ale spatelui.


Articol publicitar