Adiția de os – ce complicații pot să apară și cum pot fi prevenite

de | | 2 Minute

Adiția de os – ce complicații pot să apară și cum pot fi prevenite

Procedura de adiție de os este o intervenție care se realizează pentru adăugarea de os sau pentru ajutorarea organismului pacientului în producerea de țesut osos în anumite zone. În majoritatea cazurilor, adiția de os se face pentru inserarea unui implant dentar. Pentru a avea succes, un implant dentar are nevoie de volum osos de calitate. În continuare, poți afla câte ceva despre complicațiile care pot să apară în cazul adiției de os.

Ce presupune adiția de os?

Adiția de os presupune mărirea volumului osos din zona în care va fi adăugat implantul dentar. Această intervenție care are loc într-un cabinet stomatologic se poate realiza în două moduri: adăugare de os prelevat de la pacient sau adăugarea unui substitut artificial.

Operația de aditie de os nu este dureroasă și presupune ca etape: incizia la nivelul gingiei, adăugarea materialului de adiție și aplicarea unei membrane de colagen care va ajuta la crearea noului os.

Situații în care este recomandată adiția de os

Adiția de os se dovedește benefică în următoarele cazuri: pentru salvarea unui dinte sau inserarea unui implant dentar.

Atunci când vorbim de o boală parodontală, vorbim de o resorbție osoasă care, în timp, poate duce la pierderea dinților. Aici se poate interveni pentru salvarea osului, prin regenerarea cu ajutorul adiției de os. În acest fel, suportul și stabilitatea dinților este asigurată.

Dacă vorbim de un implant dentar, ne referim la înlocuirea rădăcinii unui dinte. Acestui tip de intervenție îi sunt necesare un anumit volum și o anumită densitate a osului. În cazul în care acestea nu sunt optime, se recurge la procedura de adiție de os.

După operație există posibilitatea să apară dureri și umflături în zona afectată, însă acestea sunt normale. Totodată, pot apărea și o sângerare ușoară sau o creștere a temperaturii corpului, însă acestea nu ar trebui să dureze mai mult de 2-3 zile.

Posibile complicații ale adiției de os

Cu toate că nu este o procedură periculoasă, adiția de os aduce unele riscuri, precum complicații în urma anesteziei, respingerea grefei, sinuzită acută și sângerări abundente.

Fumul de țigară, mestecarea unor alimente tari și spălăturile orale necorespunzătoare pot duce la inflamații suplimentare, deschiderea țesutului gingival și chiar infecții. Toate acestea pot pune în pericol succesul intervenției.

Sunt recomandate: utilizarea unor comprese reci pentru reducerea umflăturii și luarea medicației prescrise. De asemenea, respectarea cu strictețe a indicațiilor oferite de specialiști va diminua posibilitatea de apariție a complicațiilor.


Articol publicitar