Adevărata esență a Crăciunului: tradiții, familie și generozitate

de | | 3 Minute

Adevărata esență a Crăciunului: tradiții, familie și generozitate

Crăciunul reprezintă una dintre cele mai așteptate și îndrăgite sărbători ale anului, iar în inimile românilor acest moment este plin de magie, tradiții și semnificații profunde. Într-o țară cu o istorie bogată și tradiții autentice, Crăciunul aduce oamenii împreună într-un spirit de bucurie și generozitate, reflectând valorile fundamentale ale comunității românești.

De Crăciun, noi avem mâncare bună tradițională, băutură și cadouri, însă mai important de atât este semnificația acestei sărbători. Ne bucurăm de tot ce reușim să punem pe masă și sub brad, dar adevărul e că pentru noi, bucuria Crăciunului o reprezintă familia.

Adevărata esență a Crăciunului tradiții, familie și generozitate (3)

📷 @alexandraitoma

Sărbătorile de iarnă sunt cele care reușesc să aline dorul și să reunească familiile împrăștiate prin diferite colțuri de lume. Locuim într-o țară care are aproximativ 6 milioane de oameni plecați în străinătate la muncă, iar pentru unii, Crăciunul reprezintă singurul moment în care pot să  fie din nou alături de cei dragi, care îi așteaptă acasă.

Din acest motiv, asociem sărbătorile de iarnă cu timpul petrecut cu familia și, de multe ori, cu respectarea datinilor moștenite din bunici și străbunici. Noi avem un mare drag de tradiții și de cultura care ne reprezintă. Facem bradul și ne lustruim ghetuțele nu doar pentru că așteptăm răsplata moșului, ci pentru că ne aduce bucurie. Bucuria de a transmite tradițiile mai departe și generațiilor noi și bucuria de a împărtășii momente memorabile. 

Adevărata esență a Crăciunului tradiții, familie și generozitate vermlllon

📷 @vermllllon

Familiile încă servesc preparate tradiționale la masa de sărbătoare, copiii merg cu colinda, primim cu capra, cu ursul și ne mândrim cu aceste tradiții. În satele românești, tradițiile și obiceiurile sunt respectate într-o măsură mai mare decât la oraș, iar sărbătorile de iarnă sunt adevărate spectacole ce merită făcute cunoscute. 

Cu toate acestea, și pentru noi, cei care sărbătorim Crăciunul la oraș, sărbătorile au o semnificație aparte. Urmăritorii noștri spun despre Crăciun că semnifică liniște, tradiții dragi pe care le respectă cu strictețe în fiecare an, amintiri dragi ale copilăriei, dar și amintiri noi care își creează loc în sufletele lor.

„Pentru mine, sărbătorile de iarnă capătă aproape în fiecare an o nouă semnificație. Dacă atunci când eram copil mă entuziasmau cadourile, bunătățile mamei și faptul că rutina de zi cu zi a școlii era brusc întreruptă de vacanța de iarnă, acum găsesc plăcere în alte lucruri, prețuiesc mai mult să fiu în preajma celor dragi, ador să „prăjituresc” și sunt cea mai bucuroasă dacă ninge (măcar puțin).”

Adevărata esență a Crăciunului tradiții, familie și generozitate alexandraitoma1

📷 @alexandraitoma

„În fiecare Ajun fac tiramisu, desertul care nu lipsește de pe masa sărbătorilor în familia mea. Ziua de Crăciun este o zi în care, alături de membrii familiei, ne relaxăm total. Deschidem cadouri, mâncăm mâncare bună și, tradiția mea favorită, ne uităm la The Nightmare Before Christmas a lui Tim Burton în timp ce savurăm câte o felie de tiramisu.”

Aș mai spune că pentru români Crăciunul înseamnă generozitate. O vedem des la târguri și la evenimentele care se organizează înainte de sărbători și o vedem între vecinii care își împart preparatele delicioase în zilele de sărbătoare. Suntem oameni calzi, care știu să-și împartă bucuria și să ofere daruri celor apropiați. Iar această atitudine reflectă esența Crăciunului, unde iubirea și bunătatea sunt aduse în prim-plan. 

Vă dorim sărbători fericite și zile liniștite, pline de iubire și bucurie în suflete. Sperăm că-i aveți aproape pe cei care transformă această perioadă în magie ⭐. 

Adevărata esență a Crăciunului tradiții, familie și generozitate cosmin oana

📷 @cosmin.oana

Foto reprezentativă: @alexandraitoma, @emp_vision brasov