700 de kilograme de haine se transformă în fapte bune, la Cluj. Totul în cadrul unui târg caritabil

de | | 3 Minute

700 de kilograme de haine se transformă în fapte bune, la Cluj

În aceste zile, voluntarii JCI Cluj transformă 700 de kilograme de haine în fapte bune. Cantitatea impresionantă de articole de îmbrăcăminte a fost donată de clujeni, în decurs de numai câteva zile, în cadrul unei campanii de colectare. Piesele vestimentare au fost ulterior atent sortate și vor fi vândute în cadrul unui târg caritabil ce se desfășoară în perioada 18-20 octombrie la Iulius Mall Cluj, în holul centrului comercial.

În cadrul proiectului #ReClothing, voluntarii JCI Cluj dau hainelor o a doua șansă: practic articole de care unele persoane s-au plictisit sau poate pe care nu le-au purtat niciodată își caută un nou proprietar. Vorbim de peste 1.000 de piese vestimentare, toate în stare excelentă. În plus, la târgul de la Iulius Mall clujenii pot găsi tricouri cu mesaje sustenabile, dar și haine refăcute folosind bucăți de material salvate (tehnici de upcycling).

700 de kilograme de haine ReClothing (1)

„Am pornit de la o problemă observată în jurul nostru și consultând stasticile privind risipa. Cifrele îngrijorătoare ne-au fost confirmate rapid și cu fiecare ediție a crescut semnificativ numărul hainelor colectate. Proiectul nostru își propune să educe publicul, să le arate oamenilor că hainele pot primi o a doua șansă, așadar pregătim pentru ei workshop-uri cu stiliști, dar și zone speciale de upcycling în care își pot folosi creativitatea pentru a își personaliza, de exemplu, tricourile de care s-au plictisit. Le arătăm oamenilor că schimbarea poate începe chiar din garderoba lor”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice în mediul înconjurător. Mai mult de atât, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

700 de kilograme de haine ReClothing (1)

Dincolo de partea educativă, cumpărăturile sustenabile făcute la #ReClothing aduc fapte bune.

„Pe de altă parte, banii strânși în cadrul acestor târguri ne dau șansa de a duce mai departe alte proiecte din cadrul organizației. Și asta pentru că fondurile merg pentru a susține proiecte educative și pentru comunitate. Fiecare clujean care își achiziționează o haină în cadrul proiectului ReClothing contribuie la misiunea noastră de a aduce schimbări pozitive”, spune Irina Petrovici, membru JCI.

Aceasta este a șasea ediție a târgului caritabil #ReClothing. În primele cinci ediții voluntarii clujeni au reușit să strângă peste 6.000 de euro, bani din care au fost dotate 4 școli din mediul rural și a fost amenajat un hub dedicat copiilor ucraineni.

700 de kilograme de haine ReClothing (1)


Despre JCI Cluj

„Pe lângă ReClothing facem și alte lucruri frumoase: avem în derulare Tech It Out – prin care aducem tehnologia mai aproape de copiii din mediul rural, Tu ce respiri – plantăm arbori în oraș pentru un mediu mai sănătos și prietenos, Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea, respectiv TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili.”

Între proiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internațional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizație pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existență, este prezentă în peste 6.000 de comunități locale din 120 țări și numără peste 200.000 de membri.

Cum vă puteți implica? Donații prin:

  • Revolut sau BT Pay la 0723476830
  • sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania

Comunicat de presă