Cu sprijinul comunității clujene, peste 700 de cărți pentru copii au fost donate și au ajuns pe rafturile bibliotecilor din 10 sate din județul Cluj. La finalul anului școlar, inițiativa „Plantăm Book-urie la sat 2.0” – un proiect inițiat de Asociația Apartenența și finanțat prin programul Start ONG – a reușit nu doar să ofere acces la carte copiilor din mediul rural, ci și să aducă poveștile mai aproape de cei mici prin ateliere de lectură dedicate copiilor cu vârste între 3 și 10 ani.
Plantăm ”Book”-urie la sat 2.0 este un proiect inițiat de Asociația Apartenența, din Cluj-Napoca, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Este o inițiativă aflată la cea de-a II-a ediție și duce dragostea pentru citit în mediul rural. Proiectul a început cu o campanie de donare de cărți pentru copii, organizată în Cluj-Napoca, iar mobilizarea părinților a fost una remarcabilă.
„După prima ediție, în care am donat peste 600 de cărți către școlile din 10 sate din județul Cluj, ediția a doua a proiectului „Plantăm Book-urie la sat” a crescut atât ca impact, cât și ca amploare. Am distribuit peste 700 de cărți pentru copiii de diferite vârste, care au ajuns atât pe rafturile bibliotecilor, cât și pentru fiecare copil în parte, pentru a începe sau a completa propria bibliotecă de acasă. Fiecare ediție s-a concentrat atât pe colectarea cărților și mobilizarea comunităților de părinți, cât și pe ateliere de povești, activitățile educative directe cu copiii, pentru a le stimula interesul și dragostea pentru citit. Am observat un răspuns mai puternic din partea comunității și deschidere din partea școlilor din sate, semn că proiectul devine tot mai relevant pentru nevoile din mediul rural.” – spune Cristina Clima, fondatoarea Asociației Apartenența
În comunitățile rurale, accesul copiilor la resurse educaționale este adesea limitat, iar oportunitățile de învățare informală, dincolo de manuale, sunt rare. Din acest motiv, atelierele de povești organizate în cadrul proiectului „Plantăm Book-urie la sat 2.0” au fost gândite pentru a le stimula interesul pentru lectură, a le antrena imaginația și creativitatea, prin metode interactive, jocuri de rol și dialog.
Cu ajutorul autorilor și ilustratorilor implicați în proiect, printre care Cristina Clima, scriitoare de povești pentru copii, cu șase cărți publicate, Mimo Poetul – poetul mim îndrăgit de comunitatea clujeană, Ciprian Nechita, ilustrator de povești pentru copii, cu susținerea învățătorilor și bibliotecarilor, copiii s-au implicat activ în atelierele organizate, precum și în jocurile de creativitate și de imaginație, au ascultat și au citit povești, au desenat personaje și, desigur, și-au ales cărțile preferate de luat acasă.
Mai multe despre proiectul Plantăm ”Book”-urie la sat, precum și alte inițiative ale Asociației Apartenența, puteți vedea pe pagina Apartenența.
Proiectul „Plantăm Book-urie la sat 2.0” este finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow .
Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 600.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.
Asociația Apartenența este o organizație neguvernamentală, apolitică și independentă, care dezvoltă proiecte cu impact cultural, educațional și social în județul Cluj. A fost înființată în anul 2018, cu scopul de a investi în proiecte educaționale, culturale și sociale, promovând implicarea activă a comunităților din mediul rural și urban.
Comunicat de presă
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsești informațiile de care ai nevoie! De asemenea, pentru a ține pasul cu noutățile și evenimentele din Cluj, te invităm să ne urmărești pe Facebook și Instagram.