Ce am învățat în cei 7 ani de când promovăm Clujul? | Aniversare Cluj.com

de | | 6 Minute

De 7 ani promovăm Clujul și împrejurimile sale | Învățături și concluzii

Este o zi specială pentru noi, toți cei implicați în proiectul Cluj.com. Azi se fac 7 ani de când promovăm Clujul și împrejurimile sale! În 2013, pe 19 februarie, avea loc lansarea site-ului, cu emoții și multe semne de întrebare. Proiectul își începuse existența pe rețelele de socializare cu vreo câteva luni înainte, însă Cluj.com a prins cu adevărat viață odată cu lansarea site-ului.

Azi, după 7 ani de activitate, nu doar în mediul online, privim cu drag în urmă (și cu mai multă înțelepciune, sperăm noi) și tragem câteva concluzii.

Ce am învățat în „cei 7 ani de-acasă” de când promovăm Clujul?

Se spune că primii ani din viață sunt cei care te formează, ți se pun bazele educației și acumulezi un set de atitudini vizavi de viață și de modul în care interacționezi cu cei din jurul tău. Cam așa ne simțim și noi. Am învățat multe și am vrea să împărtășim câteva idei și cu voi.

„Clujul Văzut Altfel” – perspective în continuă transformare

Sloganul Cluj.com a fost stabilit de la bun început. Am promovat „Clujul Văzut Altfel” deoarece ne-am dorit, mai ales în 2013, să prezentăm orașul într-o altă lumină. Să-i aflăm poveștile, dincolo de știrile privind accidentele, corupția sau infracțiunile ce nu mai conteneau să apară. Știam că orașul înseamnă mai mult decât bârfe și cancan. De-a lungul timpului, ne-am bucurat să constatăm că viziunea noastră și-a găsit locul în comunitatea locală. Era un gol acolo, în întâmpinarea căruia atât noi, cât și alte proiecte similare, am venit cu răspunsuri și completări. Clujul și-a construit o nouă viziune despre sine. Iar în ultimii ani, „Clujul Văzut Altfel” a căpătat pentru noi alte valențe. Suntem într-o căutare continuă de noi perspective asupra orașului. Îl vedem altfel prin prisma oamenilor, inițiativelor și proiectelor cu impact asupra comunității, prin prisma problemelor pe care le întâmpinăm împreună, ca localnici, și a unor modele și strategii urbane pe care le-am vrea implementate și aici, la Cluj.

La extreme: relația clujenilor cu orașul

În cei 7 ani de activitate, am remarcat o serie de fluctuații și etape în relația clujenilor cu propriul oraș. Prima etapă ne găsește într-o stare de neîncredere și nemulțumire. În 2013 lucrurile erau, desigur, mai gri. A doua etapă a însemnat o stare aproape euforică de îndrăgostire. Clujenii își iubesc orașul, uneori aproape orbește. Ne-am făcut vinovați, uneori, de-a insufla această mare dragoste, iar acest lucru ne bucură, pe de-o parte, iar pe de altă parte ne-a provocat să conștientizăm și să analizăm impactul pe termen lung al acestui fenomen ce a prins amploare în urmă cu doar câțiva ani. În prezent, simțim că intrăm împreună într-o nouă etapă. Clujenii încep să dezvolte o relație de maturitate cu propriul oraș. Își iubesc orașul și își doresc tot ce-i mai bun pentru el. Astfel, iubirea vine acum cu așteptări, exigență și dorința de a ne ridica la standarde înalte de calitate, ca oraș, din toate punctele de vedere.

Clujul își are punctele sale sensibile, încă dificil de abordat 

Traficul. Spațiile verzi. „Viniturile”. Istoria locală și a minorităților etnice. Piața imobiliară și chiriile. Gunoaiele. Pata Rât. 

Sunt doar câteva dintre subiectele sensibile care, din păcate, încă generează conflicte la nivel de comunitate. Fie că nu sunt discutate suficient, fie că nu se comunică în mod constructiv pe marginea acestor teme, fie că nemulțumirile și frustrările acumulate de-a lungul anilor sunt mai puternice decât dorința de soluționare, am învățat în acești 7 ani că pentru a proteja lucrurile pe care le iubim sau pentru găsi rezolvări la problemele care ne apasă, trebuie întâi să creăm un context favorabil dezbaterilor civilizate. Acesta este un capitol pe care simțim că abia l-am deschis și tatonat și la care sperăm să contribuim mai intens.

Comunitatea este punctul forte al Clujului – nu obiectivele turistice, nu serviciile, nici măcar evenimentele

Promovăm Clujul și împrejurimile sale într-o manieră care nu se identifică 100% pe ideea de promovare turistică. Deși am descoperit în ultimii ani numeroase locuri cu potențial turistic din județul Cluj, de exemplu, la fel cum am descoperit povești inedite ale unor clădiri și spații urbane clujene care ar putea fi incluse cu ușurință într-o strategie de promovare turistică a Clujului, am ajuns la o altfel de concluzie. Deși frumoase sau interesante, nu credem că obiectivele turistice și nici măcar că evenimentele ar fi punctul forte al orașului. Valorificarea și revitalizarea spațiilor urbane sau naturale, toate evenimentele și inițiativele care dau farmec și valoare Clujului pornesc din sânul unor comunități tot mai active. Clujul a devenit un centru al oamenilor cu inițiativă, cu idei, cu dorință de implicare și de schimbare. Avem scene neconvenționale și evenimente cultural-recreative pentru toate gusturile tocmai pentru că există grupuri de oameni creativi puși pe treabă. Avem obiective turistice altfel, tocmai pentru că potențialul acestora a fost sesizat de comunitate. Iar în ultimii ani, autoritățile sunt tot mai atente la nevoile diverselor comunități care se conturează și transformă Clujul.

Clujul în fotografii, ca metodă de promovare

Pe rețelele de socializare am început, cum spuneam, timid. Existau deja proiecte care promovau Clujul prin intermediul fotografiilor și o făceau chiar foarte bine (mai bine decât o facem noi). Cluj.com s-a născut, însă, cu adevărat, în momentul în care primele articole au început să spună povestea orașului și a împrejurimilor sale. Pe măsură ce numărul de articole și de rubrici de pe site a crescut, am crescut și noi. Și situația stă cam așa:

» În urmă cu 6-7 ani, interesul pentru a citi articole era foarte scăzut. Și, recunoaștem, ne simțeam oarecum limitați la acest tip de promovare vizuală.
» Pe parcurs, am învățat însă să fim echilibrați. Nevoia de frumos am îmbinat-o cu nevoia de cunoaștere. Și am descoperit că oamenii își doresc, de fapt, să afle mai multe despre Cluj. Uneori, e nevoie să creezi „oferta”, pentru a vedea că există „cerere”, cu alte cuvinte.
» Acum, clujenii solicită și caută în mod activ informații – indiferent de tipul de conținut pe care îl distribuim. Ceea ce ne bucură!
» Totodată, un aspect foarte important (și afirmăm acest lucru și în urma experiențelor de extindere la nivel național în cadrul francizei Ghid Local, deci prin comparație cu ce se întâmplă în alte orașe): în Cluj, fotografii sunt apreciați pentru munca pe care o depun, nu doar de către inițiative precum Cluj.com sau de către presa locală, ci și de către clujeni, în general. Cei care ne urmăresc sunt conștienți că fotografiile pe care le distribuim reprezintă munca, talentul, timpul și abilitățile unei persoane. Ne bucurăm enorm când în comentarii (pe Facebook sau Instagram) sunt apreciați cei care fac fotografiile.

Interesul pentru evenimente culturale

În urmă cu 7 ani, între evenimente și diverse party-uri din baruri și cluburi puteai să pui semn de egalitate. Nici nu are sens să explicăm cât de mult s-a dezvoltat „portofoliul” de evenimente în Cluj (inclusiv la nivel județean) în acești ani. Sau cât de mult a crescut interesul pentru evenimente și proiecte culturale. Dar putem exemplifica » în urmă cu 6-7 ani, dacă am distribuit în Social Media ceva pe temă culturală (un spectacol de teatru, o inițiativă culturală etc), aveam 2-3 aprecieri. Dintre care una venea de la subsemnata, probabil. Acum, raportul s-a inversat cu totul.

Ce am învățat? Să luăm tot mai puțin în serios treaba cu „dacă nu este cerere, nu îți poți permite să promovezi cultură, artă și valori de suflet”. Se credea și încă se crede că românii nu vor să citească despre teme de interes cultural. Așa că nu se publica pe aceste subiecte. Într-adevăr, nu era profitabil. Am învățat însă că interesul se cultivă și că este responsabilitatea noastră să îi învățăm pe oameni ce fel de subiecte vor găsi la noi. Și am descoperit, astfel, că interesul exista de când lumea. Doar că nu era satisfăcut.

Dificultatea de a ne ridica la așteptările clujenilor

Cum spuneam mai sus, clujenii își iubesc orașul, iar odată cu această iubire și-au dezvoltat și o serie de așteptări și standarde. Da, poate fi greu să ne ridicăm la așteptările comunității (sau la așteptările noastre). Am învățat însă, în acești 7 ani, cât de importantă este comunicarea cu cei care ne urmăresc. Din toate aceste interacțiuni învățăm constant. Aflăm lucruri și informații de care nu dai prin cărți, cu atât mai puțin pe Wikipedia. Suntem atenți așadar la toate criticile constructive sau mai puțin constructive pe care le primim. Încercăm să ținem cont de ele pe viitor. Încercăm să le răspundem celor care își iau din timp pentru a le oferi. Încercăm să creăm un spațiu online sănătos, în care să ne simțim toți confortabil în a ne exprima opiniile și gândurile. Iar aici avem nevoie de ajutorul și implicarea tuturor celor care ne urmăresc. Uneori, atingem și puncte sensibile (de care aminteam mai sus). Uneori ies scântei. Credem însă că e important să învățăm să comunicăm eficient unii cu ceilalți.

Susținerea afacerilor și brandurilor locale – dincolo de „reclamă”

Ne-am asumat, încă de la începuturile Cluj.com, să promovăm și să susținem afacerile și brandurile locale. Ne-am dorit să facem și acest lucru, însă, altfel. Dincolo de reclame insistente, am învățat că fiecare afacere clujeană își are propria poveste, își are propriile provocări de depășit. Iar în spatele fiecărui restaurant, hotel sau cabinet stomatologic, stau oameni care muncesc, se implică și contribuie nu doar la economia locală, ci și la direcția de dezvoltare a serviciilor și a calității acestora. Și că toate aceste elemente se integrează în marea poveste a Clujului, pe care îl promovăm cu drag zi de zi.


Ne oprim aici. Am învățat probabil multe alte lucruri, pe care le conștientizăm mai mult sau mai puțin. Vi le spunem, însă, cu altă ocazie… aniversară 🙂 


Cu drag,
Echipa Cluj.com