Descoperă frumusețile naturale ale județului Cluj
Suntem norocoși să trăim într-o țară precum România, unde natura și peisajele sale pitorești nu ezită a te lăsa fără cuvinte. Fiecare colț al țării are un farmec aparte, iar zonele muntoase sunt printre cele mai apreciate pentru priveliștile pe care le oferă.
Județul Cluj, înconjurat de lanțul muntos Apuseni, dispune de numeroase rezervații naturale, chei și defilee spectaculoase, precum Defileul Somesului Rece, care merită explorate. În continuare, îți vom prezenta pe scurt 3 defilee din județul Cluj, pe care le poți alege atunci când vrei să te bucuri de aer curat și de imagini nemaipomenite.
Defileul Borzeștilor din Iara
Defileul Borzeștilor, situat la numai 5 kilometri distanță de Cheile Turzii, nu trebuie să lipsească din lista nici unui plimbăreț. Acesta este cunoscut și sub denumirea de Cheile Borzeștilor, datorită aspectului de chei pe care îl are.
Defileul a fost format în urmă cu milioane de ani, grație Văii Borzești, ce se varsă în râul Arieș între satele Buru și Moldovenești. Reprezintă singurele chei din Munții Apuseni, pe care apa le-a sculptat în două direcții, atât înspre sud, cât și înspre nord.
Într-o drumeție la acest defileu, vei avea posibilitatea să admiri pădurile de fag în amestec cu gorun, plantele specifice zonelor forestiere și stâncoase, dar și numeroasele specii de păsări ce viețuiesc aici. De asemenea, aici vei întâlni și cascade spectaculoase, care îți vor rămâne în suflet pentru mult timp.
Defileul Someșului Rece din Măguri-Răcătău
Defileul Someșului Rece reușește să fascineze orice vizitator al său, indiferent de anotimp. Acesta este localizat între Gura Negruței și locul La Luncuță.
Pentru a ajunge la defileu din Cluj-Napoca, pornești pe drumul european E60 spre Gilău, apoi faci stânga pe drumul județean 107P, drumul care duce spre Lacul Gilău. Aici, poți face o oprire la lac, pentru a admira panorama zonei. (Lacul Gilău, situat la o altitudine de 422 m în comuna Gilău, este un lac de acumulare care s-a format în urma construirii barajului în anul 1972.)
De aici, drumul se continuă pe drumul județean 107N spre Someșul Rece și mai apoi Comuna Măguri – Răcătău.
În vizită la acest defileu, vei avea parte de peisaje feerice, de care te vei îndrăgosti cu siguranță. Versanții stâncoși găzduiesc fie copaci (unii având chiar forme mai neobișnuite), fie trasee scurte de alpinism.
În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Defileul Someșului Rece a reprezentat un punct de importanță strategică. Din acest motiv, de aici, există un drum pietruit ce face legătura cu satul Mărișel, cunoscut sub numele de „drumul lui Antonescu”.
Defileul Răcătăului din Măguri-Răcătău
Defileul Răcătăului este destinat persoanelor care au un spirit mai aventurier, întrucât dificultatea drumeției este mult mai ridicată decât în cazul altor defilee din Cluj.
În zona inferioară a defileului se regăsește o vegetație luxuriantă, peisajul mirobolant fiind completat de niște pereți măreți de stâncă. Acest loc este legat de numeroase povești și legende, cea mai cunoscută avându-și originile încă din Antichitate.
Se spune că în urmă cu foarte mulți ani, în acest loc s-ar fi ascuns Zamolxis – zeul suprem al dacilor, timp de 7 zile, de orice suflare umană, motiv pentru care zona este cunoscută și sub denumirea de „tărâmul luii Zamolxe”.
Aventurierii care pleacă în căutarea tărâmului lui Zamolxe trebuie să fie suficient de bine echipați, întrucât nu există drumuri sau poteci care să ducă spre defileu, fiind nevoiți să meargă din piatră în piatră și chiar și prin apă pentru a ajunge la destinație.
Aerul curat de munte și peisajele spectaculoase sunt doar două dintre aspectele care motivează turiștii din întreaga țară să viziteze aceste defilee.
Articol publicitar