ÎN CURÂND: „20k leghe sub mări”, un proiect cultural imersiv, inspirat de faimosul roman scris de Jules Verne

de | | 2 Minute

În perioada 12 iulie – 12 octombrie ac. demarează proiectul cultural 20K LEGHE SUB MĂRI (titlu în lucru) organizat de Asociația Magic Puppet din Cluj-Napoca. Proiectul, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) urmărește realizarea unui spectacol de teatru pornind de la îndrăgitul roman al lui Jules Verne. Acesta va fi prezentat sub două forme diferite: în primul rând, ca teatru imersiv, cu elemente de teatru de păpuși, magie și efecte speciale; în al doilea rând, ca variantă filmată, ce va putea fi vizionată cu ochelari de VR (realitate virtuală). Îmbinând curentul steampunk cu noile tehnologii, spectacolul se dorește a fi o transpunere experiențială a universului vernian, dedicat cu precădere publicului adolescent, dar și generațiilor adulte.

Una din principalele motivații pentru realizarea acestui proiect este promovarea lecturii, atât ca mijloc de petrecere a timpului liber, cât și ca principal factor de dezvoltare a imaginației. În contextul în care piața de carte din România este dintre cele mai mici din UE, acest eveniment care îmbină teatrul, artele vizuale și lectura cu new media este mai mult decât binevenit.

Din echipa artistică fac parte: dramaturga Alexandra Felseghi, regizoarele Adina Lazăr și Delia Gavlițchi, actorii Silviu Ruști, Florin Suciu, Andreea Ajtai, Oana Nemeș, Dragoș Lupău, Oana Tămaș, Bogdan Gontineac, artistul vizual Vlad Mureșan și animatorul Paul Mureșan. De asemenea, pe parcursul repetițiilor și a realizării producției, tineri voluntari din mediul universitar (ca de exemplu, Facultatea de Teatru și Film) și preuniversitar (licee din municipiul Cluj-Napoca) se vor familiariza cu procesul de lucru în spatele scenei, cu modalități de realizare a decorurilor, costumelor și a altor elemente de scenografie. Prin aceasta, proiectul capătă și o direcție educativă: este foarte important ca tinerii în formare să intre în contact cu cât mai multe experiențe culturale și artistice, iar cei interesați de teatru să înțeleagă în profunzime maniera în care arta pe scenă se îmbină cu meșteșugul.

Spectacolul va avea avanpremiera pe data de 12 august, iar premiera în cadrul festivalului stradal WonderPUCK (10-12 septembrie 2021).

20k de leghe sub mari Magic Puppet 2
Magic Puppet, alături de voluntari | Work In Progress

Asociația Magic Puppet este o organizație nonprofit care are ca prim scop promovarea artei păpușăriei și a magiei scenice, folosind multiple mijloace de comunicare și implementarea, dezvoltarea și derularea unor proiecte / programe / activități comunitare, locale, regionale, euro regionale, menite să susțină dezvoltarea artistică, socială, culturală, educativă și instructivă. Asociația Magic Puppet este singura asociație culturală din Cluj ce produce spectacole 100% interactive.

Pentru mai multe informații legate de acest proiect în lucru, dar și despre alte evenimente organizate de asociație, puteți accesa pagina oficială de Facebook Magic Puppet.

Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”


Comunicat de presă
Fotografiile sunt preluate din arhiva Magic Puppet (via Facebook) și surprind stadiile incipiente de lucru pentru spectacol.