Cea de a treia zi a Festivalului Peninsula cu numărul 11 s-a dovedit a fi un real succes, cu 18.000 de petrecăreţi prezenţi la concerte precum Ska-P, Modestep sau la evenimentul electro a lui Pete Tong. Ziua de sâmbătă a început cu favoriţii genului metal – pe Scena Mare au urcat Coma şi pe Kiss Terrace, Subscribe – după care, tot pe Scena Mare, au răsunat 32 din cele mai cunoscute piese de punk inventate vreodată, interpretate de Marky Ramone’s Blitzkrieg. Seara a culminat cu o petrecere nebună de care s-au făcut responsabili başcii de la Ska –P – ei au revenit la Peninsula, după o pauză de doi ani, cu umor, dar şi cu mesaje serioase, spre bucuria fanilor care s-au dezlănţuit în faţa scenei.
Pe Kiss Terrace au revenit cei de la N.O.H.A., urmaţi de cea mai populară trupă de dubstep din lume, Modestep, care a dictat un tempo infernal petrecăreţilor. La Freedom Music Arena a mixat până în zori de zi legenda muzicii house, britanicul Pete Tong.
Peninsulari fericiţi, care nu au încercat droguri niciodată în viaţă
Specialiştii Independence Zone au avut doar veşti bune la final de festival: peninsularii sunt fericiţi şi cifrele privind cei care au încercat măcar o dată în viaţă un drog sunt cele mai scăzute din toată istoria de zece ani a colaborării cu Festivalul Peninsula: doar 20% din cei 605 tineri chestionaţi au încercat măcar o dată în viaţă un drog. De asemenea, două treimi din cei care au răspuns întrebărilor nu au manifestat niciodată semne de depresie.
Totodată, circa 1000 de tineri au luat contact cu serviciile Independence Zone, ceea ce înseamnă că au fost de acord să cumpere o brăţară „Ditch drugs, choose school”, au dat o ţigară în schimbul unui fruct, au primit prezervative sau au fost de acord să completeze chestionarul. Specialiştii au ţinut să sublinieze că nu cantitatea şi frecvenţa cu care consumăm ne facem dependenţi, ci comportamentul rezultat în urma consumului.
„Pentru consumul de alcool, de exemplu, folosim testul CAGE, cel mai utilizat test din lume. Are patru întrebări care nu se referă la frecvenţa sau la cantitatea consumului de alcool. Ele nu sunt tot timpul relevante. Întrebările sunt de genul: prietenii tăi te-au necăjit că ai băut prea mult, ţi-e jenă că bei – aşa se măsoară dependenţa. Frecvenţa şi cantitatea consumului nu sunt indicatori relevanţi pentru a determina dacă o persoană este sau nu dependentă”, a precizat profesorul Dégi Lászlo Csaba, profesor la Facultatea de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, în cadrul unei conferinţe de presă de duminică.
Chestionarele pot fi găsite şi online, la www.independencezone.ro , se completează în anonimitate, iar evaluarea este trimisă înapoi prin e-mail. Dégi Lászlo Csaba a ţinut să sublinieze şi excelenta colaborare cu Festivalul Peninsula, colaborare care a sărbătorit anul acesta zece ediţii în care specialiştii Independence Zone au fost prezenţi la eveniment.
„Oamenii sunt mult mai deschişi să vorbească despre ce se întâmplă cu ei, la asemenea evenimente. În şcoli e cu totul altceva. La festival tinerii vorbesc mult mai diferit, decât dacă ar fi abordaţi în şcoală, de aceea ne place munca la Peninsula, pentru că funcţionează activitatea noastră mult mai bine aici, decât într-un cadru profesional. A fost şi cea mai bună ediţie din punctul de vedere al consilierii. 150 de tineri, dublu faţă de anul trecut, au participat la consilierea individuală la cortul nostru. Nu am discutat doar despre vicii, ci şi despre problemele sufleteşti ale peninsularilor”, a subliniat Dégi.
Şi Centrul Judeţean Antidrog a primit cu bucurie invitaţia Peninsula.
„Centrul încearcă să răspundă invitaţiilor venite din partea organizatorilor unor asemenea manifestări. Ne bucurăm că putem fi alături de eveniment pentru a face ceva pentru consumatori şi în domeniul prevenţiei consumului de droguri”, a spus Szabo Jeno, din partea Biroului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj.
Pe lângă Secţia de Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai şi Centrul Antidrog, la Independece Zone au fost prezenţi şi consilierii Asociaţiei Caritas care se vor ocupa de specializarea a 15 tineri în domeniul consilierii, din fondurile provenite din vânzarea brăţărilor “Ditch drugs, choose school” pe teritoriul Peninsulei. O brăţară a fost vândută la preţul simbolic de 4 lei.
Independence Zone este rezultatul unei colaborări unice, la nivel profesional, în domeniul prevenţiei, dintre Secţia de Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai, Organizaţia Caritas din Cluj şi cea din Satu Mare, Asociaţia Pro Karma şi Asociaţia Părinţilor Báthory. Toate îşi desfăşoară activitatea la Peninsula încă din 2004, cu ajutorul Biroului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj.
Festivalul Peninsula are loc între 18 şi 21 în Cluj-Napoca, în Pădurea Făget, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. Sponsori principali sunt Ursus şi Pepsi. Parteneri media principali: Rock FM, Zile şi Nopţi şi Grupul Adevărul.
Sursa foto: babelphotography