Se împlinesc 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca!

de | | 2 Minute

100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca

Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită comunitatea clujeană la evenimentele pregătite cu ocazia aniversării a 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca, 14 mai 1921- 14 mai 2021.

Biblioteca publică clujeană a parcurs mai multe etape în evoluția ei. La 14 mai 1921 s-a deschis Biblioteca Populară, care a funcționat pe lângă Biblioteca Universității „Regele Ferdinand”. La 6 septembrie 1949 a fost înființată Biblioteca Municipală, devenită în august 1950 Biblioteca Centrală Regională. Din 3 martie 1968 aceasta devine Biblioteca Municipală Cluj și, apoi, Biblioteca Județeană Cluj din 1974. Din anul 1992 i se atribuie numele poetului Octavian Goga.

În prezent, biblioteca are 5 puncte de servicii destinate publicului:

  • Sediul central (clădire proprie cu 7 niveluri, din anul 2002),
  • Filiala Kogălniceanu (1995),
  • Filiala „Traian Brad” (1978),
  • Filiala Zorilor (1990),
  • Filiala Grigorescu (2018)
  • și un Serviciu de Bibliotecă Mobilă.

Instituție de cultură marcantă a urbei și a județului, biblioteca publică a reușit în cei 100 de ani de existență să atragă 1.037.664 de cititori înscriși, ce au făcut un număr de 14.675.748 de vizite la bibliotecă.

La ora actuală, prin colecțiile sale, prin serviciile și facilitățile variate oferite publicului, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” se înscrie între instituțiile reper ale municipiului Cluj-Napoca, fiind, totodată, și o bibliotecă lider în rândul comunității profesionale a bibliotecilor publice românești.

Evenimente dedicate aniversării

Evenimentele dedicate acestei aniversări se vor desfășura începând cu 14 mai şi până în 21 mai 2021, la toate secțiile și filialele bibliotecii.

În data de 14 mai, de la ora 13:00, se va desfășura evenimentul festiv „100 de ani de lectură publică la Cluj-Napoca” – cu participarea oficialităților și bibliotecarilor din alte biblioteci clujene, urmat de lansarea concursului „Cutreier Clujul” și decernarea premiilor pentru colaboratorii și voluntarii bibliotecii.

De la ora 18:00, spectacolul BJC 100 – Aniversare cu muzică și culoare. Simbioză între literatură, muzică și pictură va cuprinde un mini-concert la harpă în interpretarea Alexandrei Răileanu, un scurt recital de poezie în interpretarea actorului Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Cristian Grosu, o invitație la pictură adresată participanților și premierea celor mai fideli cititori ai bibliotecii.

Pe parcursul săptămânii biblioteca va organiza numeroase activități destinate tuturor: expoziții de carte, cluburi, ateliere, întâlniri cu scriitori etc.

Programul complet al manifestărilor: Zilele Bibliotecii Județene „Octavian Goga” (document PDF)


Comunicat de presă