Rimetea – Cheile Rametului

de | | 4 Minute

Rimetea

Rimetea – Cheile Rametului

Chiar daca este se afla in judetul Alba, putem spune ca localitatea Rimetea este situata la doar “Doi pasi de Cluj”, fiind foarte aproape. Rimetea este o localitate atestata in anul 1257, care a cunoscut mai multe perioade de-a lungul istoriei. In trecut, Rimetea a fost un important centru mestesugaresc si minier, fiind locuit in trecut de o populatie mixta de sasi si secui.

Incepand cu anul 1996, localitatea Rimetea a fost inclusa intr-un proiect de conservare si valorizare a patrimoniului. In urma acestui proiect, mai multi localnici au hotarat sa-si restaureze casele vechi, oferind localitatii o imagine de poveste, simpla si frumoasa, fara prea multe elemente urbanistice moderne.

In ultimii ani, localitatea Rimetea s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere turistic, fiind un obiectiv important atat pentru turistii din tara cat si pentru cei din strainatate. In anul 1999, localitatea a fost distinsa cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene, iar in anul 2000, Oficiul National al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea zona arhitecturala si urbana protejata.

I.Tipul Traseului

 Acest traseu este recomandat tuturor categoriilor de varsta. Este recomandat sa se petreaca cel putin un weekend, pentru a putea acoperi toate atractiile oferite din zona. Pana in Rimetea se poate ajunge cu masina personala, drumul fiind asfaltat si intr-o stare buna.

Cai de acces:

  1. Din Cluj-Napoca, prin Turda – 61 km

  2. Din Cluj-Napoca pe Autostrada – 86 km

Benzinarie: Turda;
Durata traseului: 1 zi, 1 weekend sau concediu.

II. Activitati de agrement:

Drumetii montane, zbor cu parapanta, alpinism, escalada, speologie;
Pensiuni si restaurante: Rimetea, Coltesti;

Fotograf: Mihail Onaca
Fotograf: Mihail Onaca 

III.Descrierea traseului:

Fie ca va doriti sa evadati din aglomeratia urbana sau sa explorati natura, Rimetea este alegerea ideala. Odata ajunsi in Rimetea puteti alege sa admirati casele traditionale cu o arhitectura deosebita, sa faceti plimbari prin natura, sau pur si simplu sa va relaxati si sa va bucurati de aerul curat.

Pasionatii de munte au mai multe posibilitati de drumetii montane sau de catarat. Pentru cei doritori de sporturi extreme exista posibilitatea de a zbura cu parapanta. Gurmanzii se pot bucura de specialitati locale, cu influente maghiare si romanesti. Cercetatorii si iubitorii de istorie au la dispozitie mai multe obiective interesante. Asadar, Rimetea ofera cate ceva pentru oricine.

IV.Obiective turistice din zona:

Piatra Secuiului

Ajunsi in sat, cu siguranta veti fi impresionati de monumentala Piatra Secuiului, care, pe langa peisajul impresionant pe care il ofera, este si un obiectiv foarte important din zona. Aici se pot face drumetii montane sau, daca aveti echipament adecvat, puteti face catarari. De asemenea, Piatra Secuiului ofera iubitorilor de parapanta locul perfect pentru zbor.

Muzeul Etnografic

Pentru a va contura cat mai bine o imagine a istoriei zonei, trebuie neaparat sa vizitati Muzeul Etnografic din localitate. Muzeul Etnografic se afla in incinta cladirii Primariei si se extinde in cinci incaperi. Patrimoniul muzeului cuprinde porturi traditionale, unelte folosite in diferite activitati, vase, exemplare de mobila pictata specifice zonei etc.

Moara de apa

In localitate se poate vizita Moara de apa, care dateaza din anul 1752. Tot aici puteti vedea diferite unelte si ustensile folosite pentru morarit si “paine de fier”, un minereu care a fost sursa de venit a locuitorilor timp de multi ani.

Biserica Unitariana

Situata in centrul localitatii, Biserica Unitariana a fost construita in secolul al XVII-lea. In biserica se oficiaza slujbe si in prezent, iar duminica dimineata pot participa si turistii.

Cetatea Coltesti

Situata in localitatea vecina, Coltesti, cetatea a fost construita in 1296 cu scop de aparare dupa invazia tatarilor din 1241. Cetatea din Coltesti a apartinut familiei Toroczkay, iar in prezent se pastreaza doar cateva ruine. Cetatea se afla pe colina unui deal si ofera o priveliste panoramica deosebita.

Din Rimetea se poate ajunge cu masina pana la poalele colinei. Daca dispuneti de masina de teren, iar vremea este buna, puteti ajunge cu masina pana sus la cetate.

cetatea coltesti
Fotograf: Mihail Onaca

Manastirea Ramet

Manastirea Ramet este situata la 50 de km de Rimetea, pe Valea Geoagiului, la intrarea in Cheile Rametului. Manastirea Ramet dateaza din secolul XIV si este una dintre cele mai vechi asezari calugaresti din Transilvania. Pana la Manastirea Ramet se poate ajunge cu masina personala, drumul fiind in general bun, cu cateva portiuni mai rele.

Cheile Rametului

La aproximativ 50 de km de Rimetea, pe ruta Rimetea-Aiud-Teius-Rimeti, se afla rezervatia naturala Cheile Rametului. Intr-un cadru natural superb, urmand linia raului, puteti parcurge un traseu intre cele doua stanci calcaroase. Pana la Manastirea Rameti drumul se poate parcurge cu masina, de acolo pana la intrarea in chei, recomandam o masina de teren sau pe jos. Traseul are un grad de dificultate mediu, se poate parcurge de oricine, dar necesita atentie. Tot aici, amatorii de escalada pot face catarari pe stancile cheilor.

V.Cazare in Rimetea

Fiind o localitate care se bazeaza pe economia agroturistica, Rimetea ofera o multime de posibilitati de cazare, foarte multi localnici transformandu-si casele in pensiuni.

Noi recomandam Pensiunea Dr. Demeter, o pensiune recunoscuta in zona pentru ospitalitate si conditii de cazare foarte bune. Pensiunea Dr. Demeter ofera mai multe camere, fiind un loc ideal de cazare pentru un teambuilding. Mancarea servita este traditionala si absolut delicioasa, iar portiile sunt mari.

VI.Curiozitati

Morminte sapate in stanca

In Rimetea se gasesc asa numitele morminte in stanca, unice in Romania. Mormintele erau folosite din generatie in generatie. In prezent saparea unor morminte in stanca nu mai este posibila din cauza declinului demografic, iar oamenii sunt ingropati in mormintele stramosilor.

Uriasul culcat pe spate

In lumina noptii, Piatra Secuiului arata ca un urias culcat pe spate.