Grădina Botanică „Alexandru Borza”
Gradina Botanica din Cluj este o institutie stiintifica, didactica si educativa, subordonata Universitatii Babes-Bolyai. Bazele acestei prestigioase institutii au fost puse de catre profesorul Alexandru Borza in 1920 . Pe o suprafata de 14 ha, pe un teren cu configuratie variata, potrivit pentru cresterea si dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice.
Gradina Botanica din Cluj este impartita in mai multe compartimente:
- Ornamental – Gradina Botanica din Cluj gazduieste, in functie de sezon, multitudinea speciilor si varietatilor de plante care au calitatea de a fi, prin excelenta, decorative. Peste 120 de taxoni de lalele, zambile, branduse, narcise, sunt prezente aici in fiecare primavara. In sezonul estival, sectorul ornamental este populat de circa 350 de varietati de trandafiri , precum si de speciile si varietatile florilor de gradina, cunoscute si cultivate peste tot in lume, ca plante decorative. Sunt prezente aici peste 200 de taxoni de Tagetes, Zinnia, Callistephus, Petunia, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea si atatea altele.
- Fitogeografic – Orientul este reprezentat de gradina japoneza aranjata in stilul traditional “gyo-no-niwa” care cuprinde elemente de peisaj specifice. Flora din tara noastra este, de asemenea, foarte bine reprezentata pentru toate regiunile geografice: campia si podisul transilvan, zona Banatului, vegetatia munţilor Carpati, zona Moldovei si Olteniei, litoralul Marii Negre. O atractie deosebita este si gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu, dominata de statuia zeitei Ceres si incadrata de doua sicrie veritabile descoperite in vechiul oras roman Napoca. Aici pot fi intalnite plante care se cultivau in orasele romane dar si in gradinile taranilor din Dacia Traiana, a caror denumire stiintifica poate fi regasita in denumirea populara a unor plante de la noi.
- Sistematic – unul dintre cele mai importante compartimente din Gradina Botanica acoperind o suprafata de 4 ha si cuprinzand cele mai importante familii de plante. De asemenea, gradina beneficiaza de doua sere in care se cultiva plante din zona ecuatoriala, tropicala, subtropicala si care sunt importante pentru activitatea de cercetare. Complexul mare de sere, cuprinde sase compartimente: sera cu plante acvatice, sera cu palmieri, sera cu vegetatie din zona mediteraneana si Australia, sera cu plante suculente, cu bromaliacee, sera cu ferigi si orhidee.
- Economic – acest sector grupeaza plantele dupa modul lor de utilizare in: plante alimentare, tehnice, furajere, melifere si tinctoriale.
- Medicinal – continuand traditia primelor gradini botanice care erau mai ales gradini de plante medicinale, Gradina Botanica din Cluj detine un sector al plantelor medicinale. Aici se cultiva atat plante de leac traditionale, utilizate de poporul roman, cat si cele cuprinse in Farmacopeea Romana.
In cadrul gradinii mai exista două zone de interes general: Herbarul si Muzeul botanic. Herbarul conţine 655.000 de coli din toata lumea, cu valoare stiintifica deosebita si care sunt mereu la dispozitia studentilor si a cercetatorilor din Romania si din strainatate.
Website
Orar Gradina Botanica: Luni – Duminica: 08:00 – 20:00
Orar Sere:
15 octombrie – 7 aprilie: serele sunt deschise între 9:00 – 16:00, Ultimii vizitatori intră la 15:45
8 aprilie – 14 octombrie: serele sunt deschise între 9:00 – 18:00, Ultimii vizitatori intră la 17:45
Serele sunt închise în prima zi de luni din fiecare lună.
Taxa de intrare pentru adulti*: 10 lei
Taxa de intrare pentru copii (peste 5 ani), elevi, studenti de la alte universitati, pensionari si seniori: 5 lei
*Accesul este gratuit pentru studentii si angajatii U.B.B., pe baza carnetului de student si a legitimatiei de serviciu, copiii sub 5 ani si persoanele cu dizabilitati.
Contact:
Str. Republicii, nr. 42
Telefon: 0264 592 152
Email: [email protected]
IMPORTANT: Oferta City Card este valabila incepand cu data de 1 martie 2016.
fotografie sus: Iulia Iancu
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!