Satul Aiton

Distanta Cluj - Aiton: 18 km - Vezi harta

Satul Aiton, comuna Aiton, județul Cluj

Aiton este o localitate din județul Cluj, Transilvania, România, reședința comunei cu același nume. Prima menționare documentară a satului Aiton cu numele Villa Ohthunth este din 1320, iar în 1329 cu toponimul Ahthon. Din anul 1456 apare sub denumirea actuală Ayton.

Pe teritoriul satului au fost descoperite urmele mai multor vechi așezări din neolitic (cultura Turdaș, mileniul al IV-lea î.e.n.), din epoca bronzului, din epoca fierului (Hallstatt și La Tène), din perioada stăpânirii romane și din timpul migrațiilor. Tot aici au mai fost scoase la iveală un mormânt de incinerație (sec. I î.e.n. – sec. I e.n.) și o villa rustica, în care s-a găsit o fructieră dacică (sec. II î.e.n.). În timpul Imperiului roman localitatea Aiton era un punct important al drumului roman Potaissa-Napoca. În acest sens, în secolul al XVIII-lea, aici a fost descoperită o bornă kilometrică, denumită ulterior Miliarul de la Aiton, ce datează din perioada romană, amplasată în anul 108 d.C. și care marca o distanță pe vechiul drum roman. În prezent, borna originală se află la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, iar copii ale acesteia putem găsi la Turda și în fața școlii din Ation.

Totodată, pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 localitatea apare cu numele de Ajton. În perimetrul acestei localități s-a pus în evidență prezența unui masiv de sare gemă și a unor izvoare sărate.

Ca monumente istorice demne de vizitat, aminitim Situl arheologic din punctul „Șurilor”, Situl arheologic din punctul „Deasupra Morii”, Situl arheologic din punctul „Între pâraie”, Vestigiile drumului Napoca – Potaissa, Biserica de lemn, Biserica Reformată-Calvină.

Mulțumim voluntarilor noștri Diana Roman și Baciu Ana-Maria pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. Satul Aiton este o localitate inclusă în proiectul ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș.”


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Locație


Sponsori