Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Biserica Ortodoxa „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (1882)

Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavriil” din Rediu numără câteva secole de existență, aflându-se în apropierea vechiului drum roman care lega Potaissa de Napoca. În acest sens, prima atestare documentară a unei biserici ortodoxe în Rediu datează din anul 1398. De asemenea, din izvoarele istorice de după anul 1398 reiese faptul că în jurul anului 1700 Parohia Rediu a devenit greco-catolică. Totodată, în jurul aceleiași date, biserica a fost incendiată, iar ca urmare, în anii ce au urmat, a fost ridicată o altă construcție, cel mai probabil din lemn. În jurul anului 1733, Parohia din Rediu numara deja circa 400 de credincioși și avea în plus și o casă parohială.

Biserica actuală din Rediu a fost ridicată din piatră în secolul al XIX-lea, iar legendele locale din Rediu menționează faptul că la zidirea lăcașului de cult s-a lucrat peste 20 de ani, construcția fiind finalizată în jurul anului 1882. Totodată, descoperirea unei inscripții pe piciorul Sfintei Mese a Altarului a dus la presupunea conform căreia data începerii construcției a fost anul 1844. Mai târziu, în anul 1910, biserica trece din nou printr-un proces de transformare, fiind mărită până la capacitatea de astăzi.

Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavriil” din Rediu reprezintă un obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Mulțumim voluntarilor noștri Diana Roman și Baciu Ana-Maria pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie