Vestigiile drumului Roman Napoca-Potaissa

Vestigiile drumului Roman Napoca-Potaissa

În satul Aiton, în locul numit „La cruce” din vatra satului, în curtea casei nr. 130 precum și în curtea școlii, se găsesc urme ale drumului roman Potaissa-Aiton. Traseul exact al drumului roman prin Potaissa nu este cunoscut, fiind acoperit din păcate de construcţii şi străzi. Urmele drumului, din direcţia Napoca spre Potaissa, se pierd la intrarea în oraşul Turda.

Drumul roman trecea prin localitatea Aiton și ocolea Dealul Feleacului, care este si astăzi unul dintre cele mai importante obstacole în circulația rutieră. Vechiul tronson era mai lung cu circa 1.000 de pași decât actualul. Pe langă drumurile imperiale și militare, existau și altele private, construite de cetățenii romani cu vază. Căile de acces publice erau întotdeauna construite de militari, nu de sclavi ori de oamenii liberi.

În secolul al XVIII-lea, aici a fost descoperită o bornă kilometrică, denumită Miliarul de la Aiton, ce datează din perioada romană, amplasată în anul 108 d.C. și care marca o distanță pe vechiul drum roman. În prezent, borna originală se află la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, iar copii ale acesteia putem găsi la Turda și în fața școlii din Ation.

Vestigiile drumului roman Napoca-Potaissa din Aiton reprezintă un obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel.Mulțumim voluntarilor noștriv Diana Roman și Baciu Ana-Maria pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie