5/5 din 1 review
Miliarul din Aiton

Miliarul din Aiton

Miliarul de la Aiton (în latină miliarium) este o bornă kilometrică romană ce datează din anul 108 d.C., fiind descoperită în secolul al XVIII-lea în comuna Aiton, județul Cluj. Această bornă marca o distanță pe vechiul drum roman Potaissa-Napoca. Originalul miliarului este păstrat la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în timp ce o copie a acestuia a fost așezată în iunie 1993 în fața Poștei din Turda, iar o altă copie în satul Aiton.

Înscripția inițială de pe bornă este parțial ștearsă, prezentând astfel diverse lacune. În acest sens, traducerea inscripției în română este aceasta: „Împăratul Caesar Nerva Traianus Augustus (învingator al) germanilor (și) dacilor, preot suprem (investit) cu putere (tribuniciară) de 12 ori, consul de 4 ori, aclamat împărat de 6 ori, părintele patriei, a făcut (această bornă) prin intermediul (unității militare) cohorta I Flavia Ulpia Hispanorum de o mie de pedestrași, cetățeni romani și cuprinzând un contingent de cavalerie. De la „Potaissa Napocae” (sunt) 14,8 km (M.P.X. = millia passuum 10 = 1000 x 1,48 x 10 = 14,8 km)”. Cu toate acestea, având în vedere faptul că în limba latină direcția era exprimată firesc prin cazul acuzativ plus prepoziție (ad, versus etc), nu putem exclude ipoteza formulată de Theodor Mommsen, conform căreia Napoca era numele unei regiuni, care îngloba și satul Potaissa.

Ca un simbol al vremurilor străvechi, satul Aiton păstrează în locul numit „La cruce” din vatra satului, în curtea casei nr. 130, precum și în curtea școlii, urme ale vechiului drum roman Potaissa-Aiton.

Miliarul din Aiton reprezintă un obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel.Mulțumim voluntarilor noștriv Diana Roman și Baciu Ana-Maria pentru culegerea informațiilor și redactarea textelor. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (1 vot)
Rating5
5
Radu C.
fara
De la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca am aflat ca Miliarul de la Aiton nu s-ar afla acolo. Care ste adevarul ? Cu multa stima ! Radu
Scrie o recenzie