Delta Ardelenilor

de | | 3 Minute

Lacul Taga

Delta Ardelenilor

I. Tipul Traseului:
Acest traseu este recomandat pentru orice categorie de varsta. Starea drumului este in general buna, partial unele segmente sunt in curs de reabilitare.
Cai de acces in zona:
1.De la Cluj-Napoca, prin Gherla (circa  65-70 km);
2.De la Campia Turzii, prin Mociu, Camarasu, Catina (circa  73 km);
3.De la Dej, prin Gherla (circa 36 km);
Benzinarie: Taga;
Durata traseului: o zi;

II. Activitati-agrement: pescuit, drumetie, ciclism
Restaurante : Taga, Santioana;
Cluburi, discoteci: Taga;
Unitati de productie alimentara: patiserie si brutarie in Taga, Fabrica de cascaval de la Nasal;

III. Descrierea traseului:
Supranumita si Delta Ardelenilor, salba de lacuri de la Taga, Geaca si Catina este recomandata in special pasionatilor de pescuit, datorita numeroaselor specii de pesti care traiesc in aceste ape, precum Fitofag, Caras, Biban, Crap. Turistul care trece pe aici poate sa admire si numeroase specii de pasari, printre care pescarusi, lebede, sturzul cenusiu, sturzul auriu, care fac deliciul amatorilor de fotografii.

IV. Obiective turistice din zona:
Pot fi vizitate bisericile ortodoxe (monument istoric) din Taga, Nasal, Santejude, precum si impresionanta biserica ortodoxa noua din Taga, care surprinde prin monumentalitatea ei, cat si prin acuratetea picturii interioare.

Tot de aici, turistii pot sa isi cumpere faimosul cascaval de Nasal, care rivalizeaza cu celebrele branzeturi frantuzesti, si sa se delecteze cu numeroase preparate, atat de peste, cat si multe altele traditionale, la faimosul restaurant cu specific pescaresc de la Taga.

Tot aici se găseşte rezervaţia naturală Legii- Răoasa, in comuna Geaca, unde pe lângă numeroase specii de plante şi animale trăieşte renumita pasăre ,”Boul de Baltă” . Tot în comuna Geaca, în Pădurea Legiului, ghioceii înfloresc cel mai devreme primăvara.

Ca si o curiozitate, la Taga traiesc circa 140 de bizoni, adusi din America, si care pot fi admirati in orice anotimp in habitatul lor propriu pe pasunea rezervata special pentru ei.

Bizoni

O alta curiozitate o reprezinta arborele de lalea de la Taga, unul din cei mai impresionanti arbori,  avand in vedere dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul si culoarea florilor si a frunzelor. Foarte rezistent la conditiile de mediu, are o crestere rapida si continua.
In regiunile de origine, unele exemplare pot ajunge si la 200 sau chiar 300 de ani, cand pot atinge 30 m inaltime si peste un metru in diametru. Ceea ce impresioneaza foarte mult la acest arbore este aspectul florilor, de cca 4-5 cm.

De asemenea, tot aici puteti gasi o padure foarte interesanta, unde pe langa frunze, ciuperci, fragute şi flori, pe jos e plin de pesti. La prima vedere pare imposibil sa crezi asa ceva. O padure cu pesti?! Explicatia consta in faptul ca in arborii padurii isi au cuibul Sturzii Cenusii, o specie rara de pasari, care se hraneste din lacurile de la Taga. Pestii sunt adusi la cuib de unde cad jos si, la fel ca-n povestea corbul pacalit de vulpe, ajung „ospat” pentru fericitele vulpi care nu mai trebuie sa „pescuiasca” ci sunt servite cu peste proaspat de catre sturzi.

Sursa:  Transilvania All Inclusive