Vâltoarea din Băișoara, județul Cluj
Un podeț de lemn și unul de piatră îți poartă pașii până-n inima vâltorii din Băișoara.
O mașină de spălat „naturală”, la dimensiuni mult mai mari, Vâltoarea funcționează după un mecanism simplu, dar care atestă inteligența și creativitatea omului de la sate.
Apa de munte este captată și dirijată printr-un jgheab de lemn, înspre o cuvă mare, construită din bușteni. Aceasta are o formă conică, iar între bușteni (lemn tare, stejar mai ales) este o mică distanță care va permite apei să iasă din cuvă. Ajunsă în cuvă, viteza apei formează un vârtej puternic, similar celui din mașina de spălat, care permite spălarea țesăturilor chiar și de mari dimensiuni, fără a fi necesară adăugarea de săpun sau detergent.
Apoi, apa din cuvă curge mai departe în râul de munte. Debitul apei este reglat periodic, în funcție de cantitatea de precipitații.
Vâltoarea din Băișoara, județul Cluj, este una dintre puținele instalații tradiționale de acest gen care încă funcționează.
Vâltoarea din Băișoara este un obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Băișoara, click aici.
Mulțumim voluntarilor Iulia Iancu și Iulia Marc pentru culegerea informațiilor și fotografilor Alexandrina Mesaroș și Robert Paul Igna pentru realizarea fotografiilor.
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!