Satul Dângău Mic

Distanța Cluj-Napoca – Dângău Mare: 39.9 km - Vezi harta

Satul Dângău Mic, comuna Căpușu Mare, județul Cluj

Satul Dângău Mic (în maghiară Gyerőfidongó) face parte din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, alături de localitățile Agârbiciu, Bălcești, Căpușu Mic, Căpușu Mare (reședința), Dângău Mare, Dumbrava, Păniceni și Staja. Atestată documentar în anul 1900, localitatea găzduiește în prezent o populație de aproximativ 177 de locuitori (conform recensământului din 2011).

Satul Dângău Mic se mândrește cu unul dintre lăcașurile de cult din lemn, specifice acestei zone. Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” datează din secolul al XVIII-lea și este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în 2010.

Planimetric, lăcașul de cult corespunde tiparului întâlnit și la alte construcții din comună, fiind prezăut cu o desfășurare rectangulară a naosului și pronaosului, dar și cu o absidă aproape pătrată, cu turnul ridicat peste coama acoperișului. Picturile murale, vizibile și astăzi, aparțin pictorului Dumitru Ispas din Gilău și zugravului Ștefan, așa cum este consemnat chiar deaspura intrării:

„Întemeindu-se în 1802 în zilele preaînălțatului împărat Francisc I fiind protopop popa Ioan de la Mănășturul românesc și fiind preotul satului Popa Ștefan Teotelecan de la Bedeci, diac Abrudan Teodor, făt Abrudan Grigorie, fiind epitrop Stan Teodor și Vădan Simion. Și s-au zugrăvit prin mine smeritul zugrav Dimitrie Ispas și Ștefan și s-au plătit prin cheltuiala a tot satul”.

Picturile murale din biserica „Pogorârea Sfântului Duh” se înscriu între cele mai extinse și cuprinzătoare opere, sub aspect tematic, ale pictorului Dumitru Ispas din Gilău, fiind, totodată, și unele dintre cele mai bine conservate. Pe lângă reprezentările unice de pe pereții bisercii, lăcașul de cult adăpostește și 5 icoane pe sticlă provenite din centrul de la Nicula.

Satul Dângău Mic este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Țetcu Mircea Rareș



Impresii de călătorie

Biserica Reformată din Căpușu Mare

Biserica Reformată din Căpușu Mare În comuna Căpușu Mare regăsim o componență confesională bogată: 1923 ortodocși, 1091 reformați, 17 romano-catolici, 22 penticostali, 136 baptiști, 30 martori ai lui Iehova, 25 alte confesiuni. Locuitorii de religie reformată au la dispoziție trei biserici reformate, printre care se numără și Biserica Reformată din Căpușu Mare. Biserica Reformată din Căpușu…

Căpușu Mare sau trecând pe sub Poartă…

Impresii de călătorie din Căpușu Mare, județul Cluj Redactor: Gigi Țepuș Fotograf: Daniela Stănoiu Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu și Mureșan Laura pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor.  Căpușu Mare (în maghiară Nagykapus, în germană Grossthoren) este o localitate situată în județul Cluj, Transilvania, România,…

Impresii de călătorie din Bălcești, numit cândva și Căpușu Mort

Impresii de călătorie din Bălcești, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Drumul Județean 103K șerpuiește alene printre dealuri uneori domoale, alteori abrupte și face legătura între localitățile Căpușu Mare și Beliș. Pe teritoriul comunei Căpușu Mare este calea de comunicație spre mai multe sate: Agârbiciu, Dângău Mare, Dângău Mic. Ei bine, înainte de a intra în Dângău…

Dumbrava din Căpușu Mare

Dumbrava din Căpușu Mare, județul Cluj. Campania declanșată de Clujpunctcom (n.r. 🙂 ) din dorința de a pune toate localitățile frumosului nostru județ pe harta României, la propriu, numită „Clujul văzut altfel”, căreia m-am alăturat și eu ca voluntar în etapa strângerii de informații din teren, mi-a purtat pașii în satul Dumbrava, comuna Căpușu Mare, județul Cluj, România.…

Ce să vizităm în județul Cluj: 10 locuri mai puțin explorate | #004

Ce să vizităm în județul Cluj: 10 locuri mai puțin explorate | Clujul Văzut Altfel, Ep. 004 Susținem împrăștierea echilibrată a clujenilor în natură. Așa că iată 10 locuri mai puțin explorate din județul Cluj. Disclaimer: nu sunt tocmai atracții turistice, ci idei, așa că așteptăm cu drag și recomandările voastre (sau impresii de călătorie)!  Dezvoltată…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]