Straja

Biserica de lemn Straja

Biserică ortodoxă din lemn din satul Straja, comuna Căpușu Mare, poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și este monument istoric. Biserica este construită din lemn de stejar la începutul secolului al XVIII-lea, pe una dintre laturi, unde se află și intrarea, existând și un pridvor. Îmbinările din lemn sunt așezate pe o fundație de piatră iar acoperișul este din șindrilă. T

urnul bisericii are și rolul de clopotniță. Intrarea în curtea bisericii se face printr-o poartă frumos sculptată în lemn, de dată mai recentă, construită în același timp cu troița din curtea bisericii, dar cu acoperiș în același stil, de către meșterii maramureșeni din Bârsana.

În interiorul bisericii se păstrează pictură murală datată (prin inscripții) în anii 1796-1806. Potrivit inscripțiilor din absida altarului, redactate în română cu litere chirilice pictura murală se datorează zugravului Dumitru Ispas din Gilău care lucrează aici în colaborare cu fiul său Ștefan:

„Cine se vor întâmpla a sluji în această sfântă biserică ca să fie dator a pomeni…Teodor, Iov, Ioan, Dimitrie, Marie, (…) neamul lor ca și pre dânșii să-i ierte milostivul Dumnezău. Zugrăvitu-s-au acest sfânt altar al doilea (…) meșterul zugrav Dimitrie Ispas și Ștefan, 1806. Și fiind preot popa Teodor de la Agârbici cu (…) Petre. Ficurator a fost Tătar Onisie, birăul satului Costea Teodor, sfătul au fost Costea Gheorghe august în 15”.

De asemenea, legenda ne trimite spre parohia Finciu, un sat actualmente în administrarea comunei Călățele, unde se pare că a fost construită o parte a bisericii prin anii 1550-1600, de unde a fost adusă și reclădită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Biserica de lemn Straja este obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu și Mureșan Laura pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole