Satul Agârbiciu, comuna Căpușu Mare, județul Cluj
Satul Agârbiciu, în maghiară Egerbegy, face parte din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, alături de localitățile Bălcești, Căpușu Mare, Căpușu Mic, Dângău Mare, Dângău Mic, Dumbrava, Păniceni și Straja, fiind pentru prima oară atestat documentar în anul 1448. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei (1769-1773), localitatea aparea sub denumirea de „Egerbegy”. Totodată, în trecut, satul Agârbicioiu aparținea domeniului funciar din Gilău.
Cu un număr de aproximativ 500 de locuitori (conform recensământului din 2011), satul Agârbiciu se mândrește și astăzi cu un lăcaș de cult unic: biserica românească din lemn din secolul al XVII-lea, singura din această zonă care mai păstrează fresce pe pereții exteriori. Picturile lăcașului de cult aparțin maestrul Dimitrie Ispas din Gilău, muralist de seamă al finalului de secol XVIII și începutul de secol XIX.
Satul Agârbiciu este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016. Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected].
Sursă foto:
Impresii de călătorie
Biserica Reformată din Căpușu Mare
Biserica Reformată din Căpușu Mare În comuna Căpușu Mare regăsim o componență confesională bogată: 1923 ortodocși, 1091 reformați, 17 romano-catolici, 22 penticostali, 136 baptiști, 30 martori ai lui Iehova, 25 alte confesiuni. Locuitorii de religie reformată au la dispoziție trei biserici reformate, printre care se numără și Biserica Reformată din Căpușu Mare. Biserica Reformată din Căpușu…
Căpușu Mare sau trecând pe sub Poartă…
Impresii de călătorie din Căpușu Mare, județul Cluj Redactor: Gigi Țepuș Fotograf: Daniela Stănoiu Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu și Mureșan Laura pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. Căpușu Mare (în maghiară Nagykapus, în germană Grossthoren) este o localitate situată în județul Cluj, Transilvania, România,…
Impresii de călătorie din Bălcești, numit cândva și Căpușu Mort
Impresii de călătorie din Bălcești, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Drumul Județean 103K șerpuiește alene printre dealuri uneori domoale, alteori abrupte și face legătura între localitățile Căpușu Mare și Beliș. Pe teritoriul comunei Căpușu Mare este calea de comunicație spre mai multe sate: Agârbiciu, Dângău Mare, Dângău Mic. Ei bine, înainte de a intra în Dângău…
Ce să vizităm în județul Cluj: 10 locuri mai puțin explorate | #004
Ce să vizităm în județul Cluj: 10 locuri mai puțin explorate | Clujul Văzut Altfel, Ep. 004 Susținem împrăștierea echilibrată a clujenilor în natură. Așa că iată 10 locuri mai puțin explorate din județul Cluj. Disclaimer: nu sunt tocmai atracții turistice, ci idei, așa că așteptăm cu drag și recomandările voastre (sau impresii de călătorie)! Dezvoltată…
Straja era locuită de …străjeri!
Satul Straja este … pierdut printre dealurile comunei Căpușu Mare din județul Cluj la capătul unui drum de aproximativ 2 km, deloc prietenos cu mașinile… Cu o atestare documentară din 1216, satul a fost distrus la sfârșitul secolului al XVI-lea, rămânând nelocuit peste 100 de ani. Este posibil ca în această perioadă numele satului să fi…
Cazare
Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]
Mâncare
Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]
Obiective turistice
Evenimente
Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]
Sponsori
Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]