Cluj-Napoca e orașul din inima Transilvaniei, acest tărâm fantastic, bine ancorat în legende și mituri străvechi ce-ți animă imaginația. Pădurile dese, cetățile medievale și poveștile locurilor le vezi pe un fundal de furtună, cu fulgere ce brăzdează cerul și tunete ce-ți străpung până-n adâncul sufletului. Ceața și amurgul învăluie regiunea în mister, însă zorii zilei învăluie dealurile, văile și munții într-o lumină divină. Ai depășit noaptea cu bine, iar răsăritul soarelui te răsfață.
Cum e însă vremea la Cluj, acest oraș comoară al Transilvaniei? O fi de poveste sau așa… mai în stil ardelenesc?
Orașul se află într-o zonă de legătură între Munții Apuseni, Câmpia Transilvaniei și Podișul Someșan. Someșul Mic străbate orașul, iar Nădașul trece și el prin Cluj-Napoca… Dealuri și coline împrejmuiesc Clujul, dintre care Feleacul e cel mai renumit, datorită punctelor sale de belvedere. Cândva aflate și ele la marginea orașului, acum dealul Calvaria și dealul Cetățuia fac parte din urbe. În plus, avem două rezervații botanice în apropiere: Fânațele Clujului și Valea Morilor, precum și două păduri renumite – Pădurea Făget și Pădurea Hoia, cu o faună și o floră variată.
Toponimele ne sunt dragi și fac parte din Cluj, ca orice alt obiectiv turistic. Dealurile, pădurile, colinele și, mai ales, Apusenii își spun cuvântul în cum e vremea la Cluj.
Clima în Cluj-Napoca
Cu ușoare influențe oceanice, clima orașului este una temperat-continentală. Datorită amplasării sale pe diverse altitudini, de la Zorilor la Mărăști și numeroase alte zone, temperaturile și precipitațiile variază de la cartier la cartier.
Alte repere:
Temperatura medie anuală: 8,2°C
Media precipitațiilor anuale: 557 mm
Cea mai ploioasă lună: iunie
Cea mai uscată lună: februarie
Tendințe: în ultimii ani, iernile devin mai blânde, cu zăpadă tot mai puțină (din păcate!), iar verile devin tot mai calde, cu tot mai multe zile tropicale – cu temperaturi peste 30°C.
Atmosferă ca în Transilvania lui Bram Stoker?
În Cluj, descărcările electrice însoțesc adesea furtunile de vară, de obicei cartierele din partea vestică a orașului având furtuni mai intense. Dacă ești undeva pe Dealul Feleacului, o astfel de furtună deasupra orașului poate fi un spectacol de neuitat! În locul cetăților medievale de pe stânci, Cetățuia tronează în mijlocul unui oraș modern, în continuă dezvoltare.
Când nu sunt furtuni de vară, nici ploi cu gheață sau ninsori în aprilie, vremea la Cluj e în stil ardelenesc: liniștită, molcomă, dulce la vorbă și prietenoasă. Așadar, mai degrabă în stil clasic ardelenesc, decât în stil fantastic și gotic 🙂