Strada Regele Ferdinand

Strada Regele Ferdinand

În trecut, se numea Strada Podului. Azi, strada Regele Ferdinand este cunoscută ca una dintre principalele străzi din Cluj, cu o intensă activitate comercială, dar și cu o importantă funcție de legătură între Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu.

Capătul nordic al străzii este marcat de intersecția cu Someșul Mic. Aici, putem regăsi clădiri emblematice ale orașului, ridicate pe la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acestea sunt caracterizate de un amestec între formele Barocului, Renașterii și Goticului. Aflat la numărul 37, Palatul Szekéy se distinge din rândul acestor frumoase clădiri. Fațada palatului este ornată cu decoruri geometrice și florale din teracotă, în timp ce portalul, ancadramentele, arcadele oarbe, frizele dintre nivele și sub cornișă sunt dovada unei apartenențe la stilul neogotic.Denumirea inițială a străzii a fost determinată de faptul că strada ducea până la Someș, pe care ulterior îl traversa peste un pod. Astfel, Platea Pontis („Strada Podului” – latină), a devenit Hydwcha pe la mijlocul secolului al XIII-lea („Strada Podului” – maghiară). În 1848 strada era numită Wesselenyi Miklos, iar între anii 1923 – 1949 – Calea Ferdinand. Perioada comunistă a adus o nouă schimbare, strada devenind „Gheorghe Doja”. Abia în anul 1999 s-a revenit la vechea denumire, fiind de atunci recunoscută ca strada Regele Ferdinand.

Ca repere importante, chiar la începutul străzii (capătul sudic), pe colț cu Piața Unirii, se află Colecția de Istorie a Farmaciei, unul dintre cele mai interesante muzee din Cluj, iar complexul comercial Central este unul dintre cele mai renumite și relevante centre comerciale clujene. foto: Petric Victor

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole