5/5 din 1 review
Strada în Oglindă

Strada în Oglindă din Cluj

Strada în Oglindă din Cluj, pe numele său oficial str. Iuliu Maniu, este un obiectiv unic în zona Transilvaniei, precum și un simbol al orașului Cluj-Napoca.

Capătul vestic al străzii, cel dinspre Piața Unirii, impresionează prin cele două clădiri care sunt simetrice aproape în întregime. De aici și denumirea, datorită efectului de imagine în oglindă creat de clădiri. Acestea se află între Palatul Bánffy și casa Wolphard–Kakas și conferă unicitate și armonie străzii ce iese în Piața Unirii.

strada în oglindă cluj catalin ilea

 

Niciodată la colț de stradă

Aici, nu te afli niciodată la colț de stradă, căci clădirile urmează o structură rotunjită. Iar turlele acoperite de coifuri decorate accentuează rotunjimea colțurilor. Astfel, strada te îmbie să o descoperi, să îndrăznești a-i explora clădirile…
Și nu doar cele două clădiri gemene sunt niște comori arhitecturale. Dacă înaintezi pe stradă, vei observa și altele. De exemplu, te provocăm să admiri tavanul clădirii de pe strada Iuliu Maniu, nr. 38.


Scurt istoric al celor două clădiri în oglindă

Ansamblul arhitectonic din capătul vestic al străzii a fost creat sub îndrumarea arhitectului Ignác Alpár. Lucrările au fost finalizate la sfârșit de secol XIX, în anul 1899. Urmând tendințele acelor vremuri, arhitectura clădirilor e inspirată de lucrările arhitectului Hausmann, arhitectul care a restructurat orașul Paris în secolul XIX. La fel ca Parisul, Clujul a trecut și el prin propria sistematizare, în anul 1895.

Cele patru loturi de pământ pe care au fost construite clădirile la acea vreme aparțineau Bisericii Catolice. Bisericii i-au fost în prealabil demolate o serie de clădiri aflate în jurul Bisericii Sf. Mihail, pe care le închiria ca spații pentru magazine și cârciumi. Ca o compensație în urma demolărilor făcute, Biserica a primit pământul pe care ulterior a construit cele mai elegante palate din Cluj în secolul al XIX-lea.

Arhitectura haussmanniană mai poate fi admirată, la noi în țară, și pe Bulevardul Magheru din București. Clădiri similare, ridicate față în față, aproape identice ca aspect, existau prin toată Europa, în secolul al XIX-lea. Cele mai renumite sunt, desigur, cele din Paris, dar și din Viena.

strada în oglindă cluj vlad berte

Strada ce reflectă orașul

Pășind în trecut, la sfârșit de secol XIX – început de secol XX, strada își îmbia oaspeții cu spații comerciale elegante – la parter, birouri de avocatură sau apartamente rafinate – la etajul clădirilor. În timp, strada a ajuns să se reflecte nu doar pe ea însăși. Strada reflectă multiculturalismul Clujului, fiind ca o punte de legătură între Biserica Sf. Mihail și Catedrala Ortodoxă din Cluj, între Piața Unirii și Piața Avram Iancu.

strada în oglindă cluj mihail onaca

Fotografi: Lucian Nuță, Cătălin Ilea, Vlad Berte & Mihail Onaca.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (1 vot)
Rating5
5
Iulia Marc
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

Clujuri

Clujuri Clujul e spirit, e o formă de viață. Orașul…