piata unirii cluj

Piața Unirii Cluj

Piața Unirii Cluj este unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului din inima Transilvaniei. Cu Biserica Sf. Mihail și grupul statuar Matia Corvin aflate în mijlocul ei, Piața Unirii Cluj este un obiectiv turistic impresionant, un punct de atracție central și un loc de întâlnire pentru localnici și turiști deopotrivă. Aici, te afli în punctul zero al municipiului Cluj-Napoca.

Din punct de vedere istoric, Piața Mare, cum mai era ea numită până la mijlocul secolului al XIX-lea, este a doua piață a Clujului, ea formându-se ulterior actualei Piața Muzeului (Piața Mică din Cetatea Veche). Spre sfârșit de secol XIX a devenit Piața Principală, fiind transformată într-o piață ornamentală. Denumirea nu a rezistat foarte mult, iar în prima parte a secolului al XX-lea, piața a fost numită Piața Regele Matia (Mátyas Király tér). Abia în anul 1918, în urma evenimentelor istorice din acel an, a devenit Piața Unirii. Totuși, în perioada comunistă, denumirea i-a fost schimbată în Piața Libertății, pentru ca în zilele noastre să se revină la vechiul nume: Piața Unirii.

Pe lângă Biserica Sf. Mihail și statuia lui Matia Corvin, de jur-împrejur, pe laturile pieței se află numeroase clădiri celebre. Palatul Bánffy, care adăpostește Muzeul de Artă, precum și cele două clădiri construite în oglindă și care deschid strada Iuliu Maniu, se află pe latura estică a Pieței. Pe latura sudică regăsim clădirea fostei primării a Clujului, precum și cea a Băncii Naționale. Hotelul Continental, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Clujului, construită încă din 1894, se află pe colțul sud-vestic al Pieței Unirii.

Totodată, în centrul Pieței, se află vestigiile romane ale vechiului oraș Napoca!

Cândva, clădirea impresionantei biserici era înconjurată de un zid de piatră de care erau alipite chioșcuri și gherete ale comercianților. In interiorul zidului, lângă biserică, funcționa un cimitir. În exteriorul zidului bisericii, existase chiar și o clădire etajată ce funcționa ca școală. Odată cu amplasarea grupului statuar Matia Corvin, în anul 1902, Piața a început să fie amenajată cu straturi de flori și mici zone ornamentale.

În zilele noastre, Piața Unirii Cluj este centrul orașului, locul în care se desfășoară unele dintre cele mai reprezentative evenimente ale Clujului.

 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

Clujuri

Clujuri Clujul e spirit, e o formă de viață. Orașul…