Piața Avram Iancu

Piața Avram Iancu

Una dintre cele mai mari piețe ale Clujului, Piața Avram Iancu era, până în a doua parte a secolului al XIX-lea, câmp de instrucție pentru soldați, devenit pășune, iar apoi târg de vite și de lemne. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, zona a fost regândită, în scopul extinderii civice a orașului.

Proiectul viza amenajarea a două piețe, una aflată în prelungirea celeilalte. Piața din partea sudică este actuala Piața Ștefan cel Mare, dominată acum de clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română. Piața aceasta mai include Palatul de Justiție, Cazarma Sf. Gheorghe (azi Comandamentul Armatei a IV-a Transilvania) și Turnul Croitorilor.

Piața Avram Iancu este cea care ocupă latura nordică a zonei, din jurul Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca.


Piața Avram Iancu a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri, dintre care:
– Bocskay (după Ștefan Bocskay, fost principe al Transilvaniei).
Cuza Vodă – începând din anul 1923.
– în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, autoritățile i-au dat numele de Hitler. Apoi, piața a primit numele de Malinovski, după mareșalul sovietic.
– în perioada comunistă, piața era știută ca Piața Victoriei.
– actualul nume – Piața Avram Iancu – este dat în folosință începând cu anul 1993.

Piața Avram Iancu – structură

Piața adăpostește pe teritoriul ei Catedrala Mitropolitană a Ortodoxiei și Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De aceea, este adesea considerată a fi o „piață simbol a românismului”. Din piață, mai fac parte și o serie de instituții publice – Palatul de Finanțe, Prefectura Județului Cluj, Regionala Căilor Ferate și Cercul Militar (actuala Casa Armatei), care adăpostește la parter actualul Cinematograf Victoria (fost Royal, fost Corvin, fost Popular).În centrul pieței, veghează asupra Clujului, de pe un piedestal de piatră, Avram Iancu – cel care care a fost conducătorul mișcării revoluționare românești din 1848, din Transilvania. În jurul piedestalului, o frumoasă fântână arteziană încântă trecătorii și pe cei care aleg să se relaxeze aici, în piață.

Sursa foto Piața Avram Iancu: transylvaniacam.com , Filmari Aeriene CJ.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

O gura de rai

O gura de rai. Mă plimb, fără ţintă precisă, pe…